/ БТА
Бившият служебен заместник-министър на правосъдието и адвокат Иван Демерджиев няма да бъде заместник-министър на вътрешните работи. Това става известно от негово изявление, изпратено до медиите. “Tвърдо вярвам, че позицията, от която мога да направя решителни нови стъпки в борбата с корупцията и за утвърждаване на върховенството на правото, не е на длъжността заместник-министър на вътрешните работи”, посочва Демерджиев.

Във властта влиза нов заместник-министър на вътрешните работи

В изявлението той обяснява, че на 22 март се е появила информация за неговото назначаване като заместник-министър на вътрешните работи. В последните месеци е водил разговори с представители на Министерския съвет относно поемане на роля в борбата с корупцията, включително и преминавайки през този пост на заместник-министър. Демерджиев допълва, че в разговорите е изразявал своите съображения и обструкции относно мястото му в МВР: „Винаги съм показвал готовност да продължим диалога и да намерим формата и начина да работим съвместно за доброто на страната ни“.

„Към 22.03.2022 година тези съображения и обструкции не бяха отпаднали и не бях получил яснота по важни за мен въпроси, касаещи ролята, която се очаква да поема. Диалогът между мен и изпълнителната власт продължи и в изминалите дни. Дълбоко уважавам министър Бойко Рашков и вярвам, че той прави всичко по силите си да се пребори чрез капацитета на МВР с порочните явления от последните години“, заявява Демерджиев. По думите му, той не е получил докрай яснота за това какво се очаква от него и при какви условия му се предлага да постигне заложените цели. „Не вярвам, че предложената ми позиция в настоящата ситуация ще ми позволи да изпълня основното си желание – да помогна за реалната промяна в България“, завършва Демерджиев.

Демерджиев: Европейската комисия има критика към българското правосъдие

Темата коментира и самият вътрешен министър. "Колегата Демерджиев преди около седмица бе назначен за зам.-министър на вътрешните работи. Обаче там идеята беше малко по друга, той да поработи малко да ни помогне в този напрегнат момент сега в министерството, след което идеята беше за нещо различно", заяви Бойко Рашков.

„И тъй като няма движение на това различното и за това колегата Демерджиев отказа да встъпи в длъжност“, добави Рашков. Той посочи, че заповедта на Демерджиев е при него.

„Ние сме готови, когато пожелае колегата Демерджиев, ние сме работили с него, той беше зам.-министър на правосъдието, после беше за кратко министър на правосъдието, разбираме се прекрасно, не е някакъв личностен или междуличностен проблем. Просто той смята, че на друго място ще бъде по по-полезен“, подчерта Рашков.

БТА/БГНЕС