От 9000 проверени декларации, 640 от тях са на хора без трудови договори
Наплив за излизане от София, след като стана ясно, че се затягат мерките на КПП-тата на областните градове във връзка с предстоящите празници, отчита МВР. "Не знам какво искат хората, които вчера се юрнаха от София, след като се появи информацията, че ще се затегнат мерките на КПП-тата на градовете". Това заяви главният секретар на полицията Ивайло Иванов на брифинг в Министерския съвет.

"Полицаите на КПП-тата не са за подигравка и някой да ги лъже. Кому е нужно това? Още в началото казахме, че ще се извършват проверки на декларациите. Кого лъже? Не лъжем полицаите. Лъжем своите близки. Не се опитвайте да заблудите никой. Останете си вкъщи. Когато сме живи и здрави, всеки ден е празник, защото е дар от Бога. Ще видим близките си, пак ще отидем на заведение и ще се съберем с добра компания", каза главният секретар на МВР. Той увери, че няма да бъде издавана нова заповед на здравния министър, с която да се налагат нови ограничения и забрани. Важи старата заповед, но разликата е, че поради почивните дни основанието за отиване на работа ще отпадне, стана ясно от неговите думи.

Рекорден брой нови случаи - 48 заразени с коронавирус (ВИДЕО)


"Проверихме на случаен принцип над 9000 декларации и установихме, че 640 лица, които са казали, че отиват на работа, изобщо нямат трудови договори, 80 от тях са регистрирани в бюрата за безработни", информира той.

"Имам чувството, че на хората въобще не им пука. Всеки си има глава на раменете. Ние не искаме да санкционираме и не искаме да наказваме, искаме да се запази здравето и животът на хората", увери главният секретар на МВР.

215 са общо КПП-тата в България. Това включва както областните градове, така и на Паничерово. Контролът ще се затегне допълнително сега за празниците, като ще се подсили полицейското присъствие, посочиха органите на реда.

Наказателни дела за неверни декларации на КПП-тата

4000 православни храма ще бъдат охранявани, така че да не се допускат нарушения като масово събиране, както и за спазване на противоепидемичните мерки. По отношение на столичните храмове, полицията ще охранява пространствата около църквите, а вътре – ангажимент на ръководството на храмовете, заяви шефът на СДВР.

Служителите на Пътна полиция също ще работят и ще се следят за всякакъв вид нарушения на пътищата. Шефът на националната пожарна Николай Николов призова да се внимава със свещите, както в храма, така и вкъщи.