Ива Станкова е новият директор на Фонда за лечение на деца
Ива Станкова е новият директор на Фонда за лечение на деца / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ива Станкова е новият директор на Фонда за лечение на деца
67144
Ива Станкова е новият директор на Фонда за лечение на деца
  • Ива Станкова е новият директор на Фонда за лечение на деца

Бившият депутат от БСП и бивш член на Здравната комисия д-р Ива Станкова ще оглави Фонда за лечение на деца. Това съобщи здравният министър д-р Таня Андреева, като увери, че новият директор е компетентен да се справи с поставените му задачи и под ръководството на д-р Станкова финансовата институция ще бъде управлявана добре.

Андреева уточни, че нарушенията във фонда, заради които преди ден бе отстранен досегашният директор Павел Александров, са както административни, така и в сферата на трудовото законодателство. От своя страна Александров поясни, че обмисля да съди Здравното министерство заради начина, по който е бил уволнен. Родители на болни деца пък се зарекоха да следят изкъсо дейността на фонда занапред и при първото забавяне или пропуск да излязат на протест пред Здравното министерство.

Според здравния министър д-р Таня Андреева нарушенията във фонда са констатирани от две проверки - на Инспектората към Здравното министерство и на изпълнителната агенция Медицински одит. Освен административни нарушения обаче било налице и забавяне на обработването на документите за лечението на децата.

„Има случаи, в които забавянето е повече от 100-130 дни и аз като лекар не мога да приема и като родител по четири месеца да чака едно дете, за да получи своя отговор: „да" или „не", заяви Андреева.

Другият основен мотив за уволнението на Александров според Андреева е фактът, че във Фонда са сключвани множество граждански договори за излишни дейности. Заплащано е и допълнително материално стимулиране на служители, които са на граждански договор.

„Аз не мога да приема парите за лечението на децата да бъдат изразходвани по този начин. Още повече, че бюджетът на Фонда за тази година беше определен на 6 млн. лева, които са изразходвани още в края на юни месец", каза още здравният министър.

Досегашният директор Павел Александров от своя страна бе категоричен, че е уволнен заради личните амбиции на някои политически фигури. Той допълни, че при отстраняването си не е получил едномесечно предизвестие, заради което може да заведе дело срещу ведомството.

„Много лошо впечатление прави за другите, когато нещо работи добре и когато нещо работи добре, се вижда, че другите не работят и ти ставаш като трън в очите на другите чиновници. Другото бяха и лични амбиции", обясни Александров.

Родители на деца, чакащи одобрение за лечение, пък изразиха опасения, че заради смяната на директора и на обществения съвет към фонда ще се забави още работата на институцията. Ако това се случи, родителите увериха, че ще излязат на протест пред Здравното министерство.