Искат разсекретяване на анонимни свидетелки срещу Ванко 1
Искат разсекретяване на анонимни свидетелки срещу Ванко 1 / netinfo
Разсекретяване на самоличността на 3 от анонимните свидетелки срещу рапъра Ванко 1 и братовчед му Димитър Рачелов, поискаха адвокатите на обвиняемите. Това стана, след като този следобед двамата братовчеди застанаха за трети път пред Апелативния съд в Пловдив.

Върховният касационен съд два пъти отмени присъдите им, съответно от 12 и 10 години лишаване от свобода, с които бяха признати за виновни в склоняване към проституция на повече от две лица. Защитата на Иван Главчев и Димитър Рачелов заяви, че отказът за разсекретяване самоличността на свидетелките срещу техните клиенти, ги лишава от възможността да им задават въпроси и би представлявал нарушение на Конвенцията за защита правата на човека.

Рапърът и съпроцесникът му излязоха на свобода през октомври 2006 година, възползвайки се от скандалната промяна на члена в Наказателния кодекс, по който бяха осъдени. След промените максималното наказание, което могат да получат, е 3 години затвор.

Въпреки че Главчев и Рачелов излежаха по 3,5 години в затвора, а според защитата им съдът няма процесуално основание да промени мярката им “парична гаранция” в по-тежка, двамата подсъдими се явиха в Съдебната палата с раници с дрехи и храна за ареста.

Като “пародия” и “търсене на сензация” окачестви Главчев заведеното в Окръжния съд дело за отнемане в полза на държавата на хотела му. “Всичко е законно, сега търсят под вола теле” каза още рап-певецът.