Искат продукцията на „Кремиковци” да бъде платена наведнъж
Искат продукцията на „Кремиковци” да бъде платена наведнъж / netinfo
Наведнъж или най-много на два транша да бъде изплатена продукцията на „Кремиковци" и то в срок да края на тази седмица. Това поискаха лидерите на двата синдиката в комбината на среща с началника на кабинета на премиера Сергей Станишев. В сряда кремиковските работници ще се съберат пред Министерския съвет, за да чуят решението на правителството за бъдещето на комбината.

Товаренето на готовата продукция от комбината върви, а премиерът Сергей Станишев ще бъде информиран за условието заплащането й да стане наведнъж, за да бъдат изплатени възнагражденията за август и септември, обясни Васил Яначков от КНСБ.

„Не да се плаща така, както излиза продукцията, а да се плати наведнъж, на два пъти, но това да бъде тази седмица”, обясни Яначков.

Синдикатите поискаха правителството да подкрепи подходящ бъдещ инвеститор в „Кремиковци". Според Яначков до сряда украинската компания „Смарт груп" трябва да внесе официалната си оферта за оператор на комбината.

„Ако влезе „Смарт груп”, фирмата ще влезе не като ишлемар, а като фирма-оператор, тоест „Смарт” ще назначи свое ръководство”, каза синдикалният лидер.

„Това, което поеха като ангажимент, дали ще го изпълнят? Утре пак сме тук, това е истината”, обясни продължението на кремиковската борба лидерът на КТ ”Подкрепа” в комбината Людмил Павлов.

Имаме основание да очакваме в следващите няколко седмици да се появи реален инвеститор за „Кремиковци”, каза в предаването „Челюсти” на Дарик заместник-председателят на КНСБ Пламен Димитров и допълни, че потенциалният инвеститор е имал срещи с различни фактори, от които зависи решението за бъдещето на комбината. Освен български има и чуждестранен интерес към предприятието, каза Димитров, но не пожела да даде повече подробности за информацията, с която разполага.