Искат от „Софийски имоти” да развали сделките, проверявани от прокуратурата
Искат от „Софийски имоти” да развали сделките, проверявани от прокуратурата / снимка: e-vestnik.bg

Съветът на директорите на "Софийски имоти", в резултат на нашите многобройни настоявания, е възложил на изпълнителния директор на дружеството да предприеме действия по разваляне на сделките, по които прокуратурата е установила нанесени щети на дружеството. Това каза в предаването „Денят” по Дарик окръжният прокурор Пламен Панайотов.

Днес запознахме изпълнителния директор със списъка от имоти, по които ние сме установили нанесени щети на дружеството, отбеляза още той и допълни, че „в неговите правомощия е да вземе отношение, да заведе граждански дела, в които да се иска разваляне на сключените договори”. Панайотов отбеляза, че в този списък фигурират 16 имота, по които вече са повдигнати обвинения.
В студиото на „Денят” Панайотов каза още, че ще бъдат отделени 14 нови дела – за укрити данъци в размер на милиони от „Софийски имоти”, за нови 30 сделки с имоти, както и 12 отделни дела за 12-те смесени дружества между „Софийски имоти” и Георги Илиев, Младен Михалев-Маджо и други лица.

На въпрос защо Тошко Добрев, дългогодишен директор на дружеството не е сред обвиняемите, Панайотов уточни, че причината е, че след въвеждането на мораториума от СОС, той е подал оставка. Прокурорът отбеляза, че това, че Добрев не е обвиняем по тези сделки не означава, че не е разследван – разследва се целият период от създаването на дружеството. Документите показват, че и в момента "неговата дълга ръка" бърка в "Софийски имоти". Голяма част от ключови служители на средно управленскио ниво са от 1997 година и до настоящия момент, заяви още Панайотов.

Най-малката разлика, с която са продавани имоти от общинската фирма „Софийски имоти” е поне 50 процента, каза в предаването „Денят” окръжният прокурор. Той поясни, че в някои случаи разликата между пазарната цена и тази, на която дружеството е продало имотите достига десет пъти.

Целият разговор с Пламен Панайотов чуйте в прикачения звуков файл