Искат изръшващите операции медици да имат застраховка Живот
Искат изръшващите операции медици да имат застраховка Живот / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Всички медици, които се занимават с оперативни специалности - хирурзи, акушеро-гинеколози, отоларинголози, ортопеди, да имат задължителна застраховка „Живот”. Това предложение ще бъде внесено за разглеждане в Министерски съвет съвсем скоро. Това каза днес по повод Деня на медиците, загинали при изпълнение на служебния си дълг д-р Тотко Найденов, главен секретар на Национален алианс "Живот за България".

С вой на сирени и с едноминутно мълчание точно в 12 часа в двора на Военномедицинска академия в София бе почетена паметта на всички медици, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Денят се чества за четвърта поредна година в медицински заведения в цялата страна.

„Това е животоспасяваща професия, която застрашава самите лекари и сестри”. Това каза д-р Тотко Найденов и допълни, че за последните 50 години, при изпълнение на служебния си дълг са загинали 50 медици, като 26 от тях са работили в „Пирогов”.

На честването присъства и д-р Лилия Черкезова, вдовицата на д-р Стефан Черкезов, патрон на честването, който на този ден преди 45 години загива вследствие на автомобилна катастрофа, спасявайки преди това 40 души.

„Аз мисля, че тези хора имат място в историята на нашата страна, защото за мен това е подвиг, нещо което на днешно време е също в упадък, за съжаление и в нашите лекарски среди”, каза Лилия Черкезова.

Идеята е освен в чест на медиците, 15 август да бъде отбелязван и в памет на всички, практикуващи рискови професии и загинали в изпълнение на служебния си дълг.