Искат две подкомисии да контролират службите за сигурност
Искат две подкомисии да контролират службите за сигурност / Sofia Photo Agency
Парламентарната група на Коалиция за България настоява за създаване на две специализирани подкомисии в Народното събрание за контрол върху службите за сигурност. Това съобщи в Перник председателят на групата Ангел Найденов.

Едната подкомисия по предложение на мнозинството в парламента ще отговаря за контрола на дейността на ДАНС, за прилагането и използването на специални разузнавателни средства (СРС). Идеята е подкомисията да влезе в състава на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, каза Ангел Найденов.

Второто предложение е за създаване на подкомисия, която да контролира дейността на Национална разузнавателна служба, Национална служба „Охрана” и Служба „Военна информация” в Министерството на отбраната, като идеята е тя да бъде в състава на парламентарната комисия по отбрана.

Според Найденов подкомисиите ще имат по-особен статут от досега създаваните, като се гарантира относителна самостоятелност в дейността им. За целта е необходимо специално решение на Народното събрание, а не на комисиите, в чиито състави се създават, поясни Ангел Найденов.

Предложението е подкомисиите да се изградят на паритетен принцип – с по трима представители на управляващото мнозинство и на опозицията и с председател от мнозинството.