Закриването на спецправосъдието не е лесна задача, заяви на брифинг министърът на правосъдието Надежда Йорданова

"Към настоящия момент законът е ясен, той предвижда 3-месечен период, в който ръководителите на спецсъда и спецпрокуратурата трябва да организират предаването на висящите и приключилите дела. Това, което чухме през последните няколко седмици, са различни твърдения за невъзможност за изпълнение на действащия закон и твърдения за непълноти. Всъщност, на всеки един от въпросите има законодателно решение, въпрос на организационна работа и организационно решение. В конкретни случаи е възможно да бъдат променени правилата, приети от пленума на ВСС, от прокуратурата за организацията на работата на техните администрации", това коментира Йорданова по повод искания 6-месечния буферен период, в който няма да се възлагат нови случаи на спецправосъдието. Правосъдният министър е категорична, че към настоящия момент няма формулирано и внесено законодателно предолжение за увеличаване на срока

"Закриването на съдебни органи не е лесна задача. Изисква много сериозна и прецизна организационна работа, но това е нещо, което трябва да бъде свършено", категорична е министър Йорданова. 

Гешев: Предстои юридическа катастрофа и хаос в съдебната система

"Има предложение към мен да бъде организирана работна среща с моя екип, с представители на закриваните спецпрокуратура и спецсъд и членове на ВСС. Ние разбира се сме отворени да изслушаме техните притеснения. Аз очаквам, обаче, този период да не бъде в бездействие, а да бъде предприето всичко необходимо за изпълнение на закона", категорична е министър Йорданова. 

"Висящите дела, спрямо които е настъпил принципа за несменяемост на съдебния състав, продължават да се гледат от съответния състав, който е провел съответните заседания, до влизане в сила на закона. Административното обслужване, организацията на тази работа се поема Софийски градски и Софийски апелативен съд. Делата ще се гледат в същата сграда, в същия съд.", коментира министър Йорданова по повод започналите към момента дела.

"В нито един от аргуменитте, които чух и не виждам необходимост за законодателно изменение. Бяха поставени много въпроси относно изпълнение на наказанията и дотолкова, че Главна дирекция "Изпълнение на наказанията"  е към министъра на правосъдието. Това е въпрос, на който трябва да отговорим внимателно. Трябва да се спре с това желание за всяване на паника. Няма основание за паника", коментира министър Йорданова предстоящото закриване на спецправосъдието, срещу което се противопоставя обвинител №1 Иван Гешев