/ БГНЕС
"Главният прокурор Иван Гешев и ръководството на прокуратурата остро осъждат използването на езика на омразата, особено когато това се случва от парламентарната трибуна". Това се посочва в съобщение на държавното обвинение.

От прокуратурата призовават политическите лица с имунитет да не нарушават основни европейски принципи и да не отправят обидни квалификации, основаващи се на дискриминационни елементи. От институцията припомнят, че преди месеци представиха експертни предложения за законодателни промени за осигуряване на всеобхватна наказателноправна защита при използване на език на омразата, основан на раса, народност, етническа принадлежност, религия, политически убеждения и полова идентичност.

От прокуратурата напомнят, че винаги са подкрепяли и ще продължават да подкрепят правото на протест и свободно изразяване на българските граждани, в това число и политиците, но не и когато по този начин се засяга неприкосновеността на личността. "Нарушаването на обществения ред и извършването на провокации, в момент на военни действия близо до държавната граница, са ясен знак за прокарване на зловредно чуждо влияние, прикрито зад изразяване на националистически възгледи от представители на политически партии. Прокуратурата многократно е доказвала, че противодейства и ще противодейства на всеки опит за налагане на чужди интереси", посочват от институцията.

"Призоваваме към спазване на добрия тон в гражданското общество, отговорност за което носят най-вече представителите на трите власти в държавата, призвани да бъдат пазители на демократичните ценности и свободи. В демократичното общество зад всяко гарантирано от закона право стои съответно задължение", пише в позицията.

От държавното обвинение посочват, че и занапред ще подхождат принципно и безкомпромисно като изпълняват своите правомощия, когато са налице данни и/или доказателства за извършени престъпления, включително и от народни представители.
БТА