Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова / Дарик радио
Йорданка Фандъкова в Годината по Дарик
100112
Йорданка Фандъкова в Годината по Дарик
  • Йорданка Фандъкова в Годината по Дарик
Столичният кмет Йорданка Фандъкова призна за един основен пропуск при ремонта на ул. „Граф Игнатиев“, а именно, че са забравили комуникацията с хората.

„Урокът, който научихме по повод цялата реконструкция на улица „Граф Игнатиев“ е, че само работа не е достатъчна. Заложихме на сериозни усилия в това да подготвим, защитим и реализираме проекта и пропуснахме момента за активна комуникация с гражданите и особено с живеещите и работещите в тази зона“, заяви Фандъкова в „Годината“ по Дарик.

Тя подчерта, че за всички е било ясно, че този ремонт е бил абсолютно необходим:

За какво ще харчи Столична община през 2019-а? (ОБЗОР)

За 8 месеца беше реконструирана трамвайната линия. Реконструкцията на „Граф Игнатиев“ не е само плочи и павета. Това е един цялостен проект с огромни инвестиции в подземната инфраструктура. Когато започна да се отваря и да се премахват старите настилки се показа една ужасна картина – пълен хаос в подземните мрежи. Всичко това трябваше да бъде подредено, бяха подменени – канализацията, която беше отпреди над 100 години, част от топлопреносната мрежа. Всичко това обаче не се вижда“.
Относно естетическия спор около плочките пред „Свети Седмочисленици“ и визията на „Граф Игнатиев“ столичният кмет заяви, че няма да влезе в темата за естетика: „Всеки човек има различен вкус. Благодаря на всички, които се отзоваха на моя призив – всеки, който иска естетически да оцени този проект, да се разходи и да го види лично, а не само по Facebook. Нека да изчакаме да приключи проектът, тогава съм сигурна, че ще чуем оценките на хората“.

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира и темата за качеството на въздуха в София.

мръсен въздух София
БГНЕС

„Това е темата, която е водеща в градския дневен ред на София и на всички големи градове, защото все повече хора започват да осъзнават, че от всички граждани и от всички институции зависи да направим качеството на въздуха по-добро“.

Тя посочи, че около 55 000 домакинства на територията на Столична община се отопляват на твърдо битово гориво. „А това особено през зимата е най-сериозният източник на замърсявания на въздуха. Това е и една от най-важните мерки, които заложихме. Като общо над 100 са мерките за подобряване качеството на въздуха и това на практика са мерките, които всички градове предприемат. Важно беше да намерим подхода и механизма да подкрепим граждани и домакинства, които сами не биха могли да се справят. И сега имаме два проекта, които ще ни подпомогнат до три години да подменим безвъзмездно инсталациите на 1/3 от домакинствата, които се отопляват на твърдо битово гориво“, подчерта Фандъкова.

Тя припомни, че в началото на годината е предложила няколко законодателни промени, които правителството вече е приело.

„Това е една малка част от усилията. Предложили сме и въвеждане на стикери за екологичен стандарт на автомобилите, така че да може в дни със завишени норми на фини прахови частици да затваряме определени зони в града, съчетано с въвеждане на буферни паркинги, „зелен билет“ и за в бъдеще – безплатен градски транспорт. Но въвеждането на безплатен градски транспорт няма да даде резултат, без да въведем и останалите неща. Борбата с мръсния въздух е свързана с промяна на начина на живот“, добави още Фандъкова и посочи, че стимулирането на обществения и велосипедния транспорт също е изключително важно.

Запитана дали ще приеме номинацията на ГЕРБ за кандидатура за нов мандат за кмет на София, Йорданка Фандъкова подчерта, че тази информация е една спекулация: „Такава номинация към момента няма и не стои на дневен ред. За мен тази позиция не е самоцел, това е начин да реализираме програми и проекти. Твърде рано е да коментираме този въпрос“.