Елена Йончева
Елена Йончева / БГНЕС, архив
Делян Добрев пое своята политическа отговорност, коментира пред журналисти Елена Йончева по повод обявеното от депутата и областен координатор на ГЕРБ намерение да се оттегли от политиката заради скандала в Хасково.

Делян Добрев се оттегля от всички заемани постове

Тя подчерта, че не става въпрос за атака срещу него, а срещу модела "ГЕРБ", който, по думите й, не е само шуробаджанащина, защото тя винаги е съществувала в България и затова носят вина и леви, и десни. Йончева допълни, че моделът "ГЕРБ" надгражда шуробаджанащината - той не е само назначаване на свои хора на ключови позиции, но и създаване на икономическа обвързаност.

Хасковският кмет с отворено писмо: Не се дистанцирам от ГЕРБ, а от Делян Добрев

Според нея този модел задушава и местния бизнес, защото на ключови позиции застават хора, които са икономически обвързани с партийни структури.Така че аз се надявам моделът "ГЕРБ" да бъде разбит не само в Хасково, но и във всеки областен град и всяко населено място, допълни Йончева.

Йончева: Близки до Делян Добрев са назначавани на ключови позиции в община Хасково

Тя подчерта, че има доказателства за всяко нещо, което е казала по схемата "Добрев".

В отговор на въпрос как ще коментира, че кметът на Хасково Добри Беливанов е заявил, че няма да си подаде оставката, депутатът каза, че той също носи отговорност за това, че на практика е бил марионетка и две години в общината са работили хора, които нямат длъжностни характеристики за постовете, на които са назначени.

ГЕРБ оттегли доверието си от кмета на Хасково, бил разочарование

Беливанов е допуснал нарушение на закона, доколко това е простимо, не знам, но трябва да каже на какъв натиск е бил подложен и какво точно се е случило, смята Йончева. Попитана дали общинските съветници на БСП също ще понесат отговорност, тя уточни, че те са двама от общо 41, но, ако е вярно, че са гласували заедно с ГЕРБ, трябва да поемат своята политическа отговорност. Трябва да се види за какво точно са гласували и дали са участвали във всички схеми, допълни тя.