/ БГНЕС
Интензивен е трафикът на някои от граничните пунктове с Румъния, Турция и Сърбия, към 6:00 часа във вторник сутрин, съобщи Главна дирекция „Гранична полиция“ на МВР на сайта си.

По границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателните пунктове (ГКПП) "Дуранкулак" и "Кардам" за товарни автомобили на изход е интензивен. От „Гранична полиция“ припомнят, че със заповед на министрите на транспорта и на вътрешните работи на Румъния до 31.08.2023 г.  през граничния пункт „Вама веке“, съпределен на българския ГКПП „Дуранкулак“, е въведено ограничение за движение на товарни автомобили с тегло над 7,5 тона  в петък, събота и неделя, както и на официален празник на Румъния от 06:00 до 22:00 часа. В деня, предхождащ първия ден на официален празник, ограничението е от 16:00 до 22:00 часа.

Преминаването през съвместните гранични пунктове „Кайнарджа"/"Липница“ и „Крушари"/"Добромир“ се осъществява съгласно договореното работно време от 08:00 до 20:00 часа.

На граничен пункт "Калотина" на границата със Сърбия трафикът за леки автомобили на изход е интензивен. Проверките се извършват на осем работни места за влизащи леки коли и на пет работни места за излизащи леки коли. 

На пункта се извършва ремонт, което налага временно стесняване на пътните платна и реорганизация на движението на преминаващите превозни средства. През празничните дни пътуващите с леки автомобили следва да имат предвид, че временната организация на движението преди и в зоната на граничния пункт може да удължи времето за преминаване.
За  да избегнат интензивния трафик, от „Гранична полиция“ съветват пътуващите да използват и останалите пунктове на българо-сръбската граница:  "Брегово", "Връшка чука", "Стрезимировци" и "Олтоманци". 

По границата с Република Турция трафикът е интензивен на ГКПП "Капитан Андреево" на вход за леки автомобили.  

Нормален е трафикът на всички пунктове на границата с Гърция. Препоръчва се гражданите, които пътуват към и от Гърция, да използват за преминаване освен пунктовете "Кулата" и "Маказа", и останалите пунктове на българо-гръцката граница - "Илинден", "Златоград", "Ивайловград" и "Капитан Петко войвода". През гранични пунктове  "Маказа", „Златоград“ и „Ивайловград“ могат да преминават само леки коли и микробуси.

Трафикът по границата с Република Северна Македония е нормален. 
Йоана Димитрова/БТА