/ БГНЕС
Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) по границите с Гърция, Сърбия, Румъния и Турция към 06:00 ч. тази сутрин, съобщиха от Главната дирекция „Гранична полиция“  - МВР, на сайта си.

По границата с Гърция трафикът е интензивен на пункта "Маказа" за леки автомобили. Препоръчва се на хората, които пътуват към и от Гърция, да използват за преминаване освен ГКПП "Кулата" и "Маказа", и останалите гранични пунктове на българо-гръцката граница - "Илинден", "Златоград", "Ивайловград" и "Капитан Петко войвода". През "Маказа", „Златоград“ и „Ивайловград“ могат да преминават само леки коли и микробуси, припомнят от „Гранична полиция“. 

На граничния пункт "Калотина" на границата със Сърбия трафикът за леки автомобили на изход и на вход е интензивен. Граничните проверки се извършват на осем работни места за влизащи леки коли и на пет места - за излизащи. На пункта се извършва ремонт, което налага временно стесняване на пътните платна и реорганизация на движението на преминаващите превозни средства. През празничните дни пътуващите с леки автомобили трябва да имат предвид, че временната организация на движението може да удължи времето за преминаване. За  да избегнат интензивния трафик, пътуващите могат да използват и останалите пунктове на българо-сръбската граница - "Брегово", "Връшка чука", "Стрезимировци" и "Олтоманци".

По границата с Румъния на ГКПП " Видин" и ГКПП "Кардам" трафикът е интензивен за товарни автомобили на изход. 

До 18 август Национална компания „Пътна инфраструктура“ на Румъния ще извършва дейности по поддръжка на пътните платна на трасетата за товарни автомобили на пункта „Гюргево“, влизащи в Румъния. Движението на товарни автомобили на ГКПП „Русе“ при излизане от България ще се осъществява на старите трасета. Тази временна организация, заради по-малкия брой трасета за преминаване, ще доведе до известно увеличение на времето за изчакване за излизане от България и влизане в Румъния.

Със заповед на министрите на транспорта и на вътрешните работи на Румъния до 31 август през граничния пункт „Вама веке“, съпределен на българския „Дуранкулак“, е въведено ограничение за движение на товарни автомобили с тегло над 7,5 тона  в петък, събота и неделя, както и на официален празник на Румъния от 6:00 до 22:00 часа. В деня, предхождащ първия ден на официален празник, ограничението е от 16:00 до 22:00 часа. Преминаването през съвместните гранични пунктове „Кайнарджа"/"Липница“ и „Крушари"/"Добромир“ се осъществява съгласно договореното работно време от 8:00 до 20:00 часа.

Трафикът по границата с Турция на пункта "Капитан Андреево" е интензивен за леки автомобили.  

На всички гранични контролно-пропускателни пунктове на границата с Република Северна Македония трафикът е нормален. 
Йоана Димитрова/БТА