София-област е на първо място в страната по най-висока средна месечна брутна заплата. Изследването е на Института за пазарна икономика. Доскоро първо място се държеше от София-град, съобщи NOVA

Според изследването на института София-град и София-област са безапелационните първенци по заплати в страната. Например, към средата на тази година средната брутна заплата в столицата вече надвишава 2300 лева. 

Но след София и населените места в областта, в класацията за най-високи заплати се нареждат областите Варна, Враца, Пловдив и Стара Загора. Въпреки че са на челни места, в тези области възнагражденията са чувствително по-ниски от столицата – и варират около 1400-1500 лева. 

А традиционно един от градовете с най-високи възнаграждения е град Пирдоп.

Георги Панов работи в едно от големите предприятия за производство на рафинирана мед в Средногорието. Като специалист в сферата на фирмената сигурност смята, че взима атрактивна за стандартите на страната заплата. Челната позиция на Пирдоп в класацията по заплати си обяснява по пътя на логиката. 

„Ние, не толкова като Пирдоп, колкото като регион, сме център на рудодобива и металургията, да не кажа най-типичния център. Ако ме питате какво ще стане, ако днес по някаква причина, просто изчезнат предприятията от района, районът ще западне тежко, не мога да кажа колко бързо, защото тука има и едни относително млади пенсионери с едни относително добри пенсии пак от заводите“, казва Панов.

И докато заплатите и пенсиите в металургията осигуряват спокоен живот в малкия град, то много от хората, които работят на други места взимат малки възнаграждения, споделя друг местен жител. 

„На територията на община Пирдоп оперира най-големия данъкоплатец в държавата, но имайки предвид това, че на територията на предприятието работят около 800 човека, а общината е от седем хиляди, тук е изкривена статистиката“, смята кметът на Пирдоп Ангел Гергов. 

„Ние знаем, че медалът има две страни, това, че община Пирдоп е писмена на трето място като размер на средната брутна заплата, води и своите негативи. „Да кажем един килограм месо може да бъде купен в София по-евтино, отколкото в Пирдоп",  допълва Геров. 

Бездната между хората с високи и ниски доходи в града е голяма. Много от местните, които не работят в заводите, са заети в сферата на услугите и земеделието. 

Според изследването на Института за пазарна икономика най-ниските средни годишни заплати през 2020 година са били в областите Благоевград, Видин, Кюстендил и Хасково. 

„Благоевград и Кюстендил, за съжаление, се оказаха в една много неприятна ситуация, София беше един много силен магнит за тяхната работна сила и съответно през последното десетилетие изсмука една немалка част от по-високо квалифицираните работещи там“. обясни Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Въпреки че Кюстендил е сред областите с най-ниски заплати, през 2021 година попада в челната четворка за най-висока заетост. Заедно с Варна, София-област и София-град. 

По думите на Адриан Николов повишаването на заплатите у нас се случва на две скорости. И е категоричен в заключението си. „Като цяло динамиката не е достатъчно положителна, за да пребори инфлацията. Има едно реално обедняване на работещите, което не сме виждали от десетилетия“, посочи експертът.
Повече по темата гледайте във видеото.
NOVA