Болница в Дупница е издала смъртния акт на Ангел Христов, се посочва в информационния бюлетин на Областната дирекция на МВР – Кюстендил.

На 3 юни следобед служители на районното полицейско управление в Дупница са получили сигнал, че в дома си в с. Ресилово е починал 53-годишен мъж, обявен за международно издирване и има издаден червен бюлетин. Предприети са незабавни специализирани действия.

Тялото на мъжа е закарано за аутопсия в столична болница, извършени са множество процесуални действия, образувано е досъдебно производство в РУ-Дупница. Случаят е докладван на прокурор от ОП – Кюстендил.  

В неделя служебният министър на вътрешните работи Иван Демердижев съобщи, че засега единствената сигурна информация е, че това е трупът на Ангел Христов. А кога и как е влязъл, няма категорична информация, добави той.

Защо община Дупница издаде смъртен акт на Ангел Христов

Министърът посочи още, че близките на Христов дават противоречиви сведения за това кога и как е влязъл на територията на страната. 

Демерджиев допълни, че проверяват всички възможности.

Пламен Галев и Ангел Христов, известни като „братя Галеви“, въпреки че нямат роднинска връзка, са бивши служители от системата на Министерството на вътрешните работи. От 1990 г. до 1993 г. двамата работят заедно в Специализирания отряд за борба с тероризма. Двамата напускат системата на МВР през 1998 г.

След 2000 г. купуват 14,5 декара земя с. Ресилово, близо до Дупница, където изграждат резиденция. Развиват общ бизнес, свързан основно с ремонт и поддръжка на пътища.

Пламен Галев е задържан по обвинение в изнудване на журналиста Лидия Павлова. Делото срещу него за изнудване, телесна повреда и принуда срещу него започва през 2009 г. През 2010 г. Окръжният съд в Кюстендил го оправдава.

През 2008 г. при полицейска акция Дупница, Перник и София са проверени адреси на офиси на търговски дружества, свързани с „братя Галеви“. Установено е, че в тях не се извършва дейност и които е възможно да служат за прикриването на финансови операции. Открити са и голям брой луксозни автомобили с неустановени произход, платени акциз и ДДС.

На 10 юни 2009 г. Софийската градска прокуратура внася обвинителен акт срещу Пламен Галев за това, че е образувал и ръководил въоръжена организирана престъпна група. Заедно с него в нея са участвали Ангел Христов, Апостол Чакалов и Владимир Ангелов. 

Срещу Ангел Христов обвиненията са за участие в ръководството на групата, която чрез внушаване на страх извличала облаги. 

Същата година двамата се кандидатират за народни представители, но не успяват да влязат в парламента. На 6 юли 2011 г. Софийският апелативен съд отменя оправдателните присъди и им налага съответно на Пламен Галев - 7 години, а на Ангел Христов - 5 години затвор. Пламен Галев е признат за виновен за ръководител на престъпна група за рекет и изнудване, действала в Дупница.

На 3 май 2012 г. Върховният касационен съд осъжда окончателно Пламен Галев и Ангел Христов на по 5 години лишаване от свобода по обвинения в организиране, ръководене и участие в престъпна група за изнудвания. След издаването на ефективната присъда двамата са в неизвестност и на 9 май 2012 г. са обявени за международно издирване. Включително с червена бюлетина на Интерпол.

На 8 март 2021 г. Окръжният съд в Кюстендил отнема в полза на държавата на незаконно придобито от Пламен Галев, Ангел Христов и техните съпруги имущество, по делото, образувано от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) срещу "Братя Галеви" и техните съпруги. Искът е на обща стойност 4 250 189 лв. Съдът уважава част от исковете, в общ размер на 2 474 582 лева.
Рени Никифорова, БТА