Органите многократно са правили проверки и са констатирали нарушения
Собственикът на балона, от който са скочили двамата парашутисти не е лицензиран, а самият балон няма летателна годност.

Това съобщи Анелия Маринова, главен директор на ДА "Гражданска въздухоплавателна администрация" във връзка с днешния инцидент край Ботевград. Двама души паднаха тази сутрин при скокове с парашут - единият е загинал, другият е пострадал сериозно.

Двамата са скочили от балон с горещ въздух и вероятно поради проблем с екипировката, са паднали. С тях е имало още двама души - човек, който е скочил с парапланер и не е пострадал, както и още един, който е останал на балона.

Тежък инцидент при скок с парашут от балон край Ботевград, има загинал и ранен

"Получавали сме няколко сигнала за това лице, извършвани са инспекции, последната от които преди две седмици. Тогава е съставен констативен протокол за административно нарушение. За съжаление това не можа да предотврати днешния инцидент", обясни Маринова.

Собственикът е физическо лице, срещу него са подавани множество сигнали, защото самият той е споделил по време на проверките, че е бил викан в полицията.
 


В българското законодателство няма упомената изрична забрана за скокове от подобни въздухоплавателни средства като балони с горещ въздух.

"Любителите на екстремните преживявания стават все по-изобретателни. Ние ще потърсим помощ за законодателни промени и помощ както от МВР, така и от данъчните", обясниха от ГД ГВА.

На фона на множеството предложения за ваучери с екстремни преживявания, общо в страната има регистрирани 11 балона, от които едва четири са с летателна годност.

"За всичко останало ние можем само да правим проверки и да налагаме санкции. Глобата, която се налага е от 3 до 10 хиляди лева за летателна негодност, същата е сумата за пилот, който не е лицензиран", добави шефката на Гражданската въздухоплавателна администрация.

Всяко лице, което придобие въздухоплавателно средство има задължение да подаде иск за лиценз, който се издава, ако всичко е наред.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня