/ sxc.hu
Двегодишно дете от Пловдив е с морбили, то не е ваксинирано и идва в Столипиново от Германия през Румъния.
 
Случаят предизвика спешно указание от Министерството на здравеопазването към личните лекари да прегледат пациентските си листи и да поставят ваксина на всички, които нямат. Заболяването, познато и като " дребна шарка", засяга предимно деца.
 
Дете от „Столипиново” се разболя от морбили

Имунизацията срещу морбили, рубеола и паротит е в задължителния национален календар, на нея подлежат децата на 13 месеца и на 12 години. Морбили е силно заразно заболяване, може да причини усложнения, има силен интоксикационен период. Сред усложненията са бронхити, бронхопневмонии, менингоенцефалити.
 
Последната голяма епидемия в национален мащаб беше през 2010 г. Тогава имаше и смъртни случаи, бебе в Монтана почина след усложнение от бронхопневмония.

Епидемия от морбили в Румъния! От РЗИ призоваха: "Бъдете отговорни!"

Засега случаят в Столипиново е единичен, няма други, но РЗИ предупреждава личните лекари да внимават за признаци за морбили и при съмнение да насочват пациентите към инфекционисти. Осигурена е ваксина за децата, които не са имунизирани. Освен личните лекари, децата могат да се ваксинират и в имунизационния кабинет на инспекцията.