Има готовност за многократно увеличение на военнослужещите по границите
Има готовност за многократно увеличение на военнослужещите по границите / БГНЕС

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че очаква следващата седмица да бъде приета законовата промяна, която да позволи съвместни патрули с МВР за опазване на границата.

Армията ще се включи по-активно в отбраната на границата?

„Надявам се в рамките на следващата седмица тази промяна в закона да бъде факт, защото разбирам, че има воля. Ние положихме много усилия. Изключително съм отдаден на този въпрос, който е особено чувствителен за хората. Безпокоим се всички, така че имам готовност да увеличим многократно присъствието на български военнослужещи на границите там, където е възможно да се насочат и концентрират хора, които търсят, разбира се, спасение от размирните райони”, каза Ненчев, предаде БНР.

По повод решението на НАТО да осигури постоянно присъствие в района на Егейско море срещу нелегалния трафик и нелегалната миграция, министърът на отбраната обясни, че българското участие в тази операция ще бъде с една фрегата, което е съществен принос.

В понеделник Николай Ненчев ще се срещне с кмета на община Шумен Любомир Христов, за да обсъдят безвъзмездното прехвърляне на част от военните имоти в града.