Армията ще се включи по-активно в отбраната на границата?
Армията ще се включи по-активно в отбраната на границата? / БГНЕС, архив

Всички парламентарни групи са се обединили около поправка на чл.57 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България с цел по-ясно да бъде разписана помощта, която може да оказват в мирно време въоръжените сили на МВР по охраната на границата. Това съобщи пред журналисти зам.-председателят на парламентарната комисия по отбрана Валентин Радев от ГЕРБ.

Поради усложнената обстановка, геополитическа и в региона, се налага, както много други държави направиха, там, където има миграционен натикс, да се използват по-активно въоръжените сили, посочи той. Радев отбеляза, че инициативата за промените е на Министерския съвет и лично на премиера.

Предвижда се средствата за участието на армията в охраната на границата и логистиката да бъдат разпоредени от МС. Каква сила ще бъде използвана ще бъде определено с акт на министъра на отбраната, уточни Валентин Радев.

Това се прави със съгласието на всички политически сили, сутринта спешно заедно със заместник-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов и съветника на премиера Аню Ангелов, помолихме всички политически сили да подкрепят тези текстове, добави той.

Радев посочи, че досега под законопроекта са се подписали депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, ДПС, „БСП лява България“, „Атака“, БДЦ. От АБВ са потвърдили, че ще подкрепят измененията, очаква се техен представител също да подпише законопроекта.

Източник: БТА