Красимир Вълчев Янка Такева
Красимир Вълчев Янка Такева / БГНЕС
Започват обучения по педагогическа правоспособност за специалисти, завършили висше образование в други направления
Започват обучения по педагогическа правоспособност за специалисти
99276
Започват обучения по педагогическа правоспособност за специалисти
  • Започват обучения по педагогическа правоспособност за специалисти
Започват обучения по педагогическа правоспособност за специалисти, завършили висше образование в други направления, включително и на ресурсни учители.

Около 500 са незаетите работни места в образователната система към този момент, 1800 са учителите, които нямат педагогическа квалификация, но са в процес да я придобият. Данните съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев по време на дискусия, посветена на кадровото обезпечаване на българското образование.

400 милиона повече за образование през 2019 г.

Всяка година ще се обучават по 600 учители, които ще получават педагогическа правоспособност, включително и ресурсни учители, за да са в помощ на децата със специални образователни потребности, които са около 22 600 в страната.

Обучението ще е в рамките на една година и ще се извършва в три висши учебни заведения - Софийския, Пловдивския и Великотърновския университет, съобщи председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева.
 

БГНЕС


Към всеки млад учител ще има наставник, който да ще подкрепя навлизащите в системата, толкова време, колкото ще е необходимо за всеки един от тях. Най-много липсват учители по математика и информатика, по чужди езици и начални учители.