Ако кампанията с имунизацията върви без засечки България може да има около 3% растеж на БВП за годината, прогнозира икономист
Ако кампанията с имунизацията върви без засечки България може да има около 3% растеж на БВП за годината, прогнозира икономист / iStock/Getty Images
При положителен сценарий, през лятото, ако България е чувствително напреднала с ваксинацията и това ни позволи да посрещнем есента без притеснения от ново затваряне на икономиката, можем да очакваме растежът на БВП да е около три процента за тази година. Това прогнозира в интервю за БТА старши изследователят в Института за пазарна икономика /ИПИ/ Петър Ганев. При този сценарий, икономиката ни би трябвало от есента да започне да наваксва с добри темпове изгубеното с тенденция до 2022 г. ръстът на БВП да достигне и четири-пет процента, смята експертът.

Според него, лошият сценарий би бил, ако се окаже, че през есента отново ще трябва да се въвеждат някакви мерки - заради бавна ваксинация, нови щамове или недобра ефективност на ваксините.

Ако има ново затваряне през есента, било то и частично, това ще продължи да притиска потенциала на икономиката ни, коментира Петър Ганев. Той посочи, че в момента икономическото ни развитие стъпва върху промяната в индустрията в посока по-висока добавена стойност и в промяната в дигиталната сфера. Тези области би трябвало да продължат посоката си на развитие, смята икономистът.

Източник: БТА