/ ThinkStock/Getty Images
Идея: По-обстоен технологичен преглед на колите, които влизат в страната
97919
Идея: По-обстоен технологичен преглед на колите, които влизат в страната
  • Идея: По-обстоен технологичен преглед на колите, които влизат в страната
Обсъжда се първоначалната регистрацията  на автомобилите да мине към Министерство на транспорта в оторизирани пунктове.

Идеята е там да се извършва и обстоен преглед на автомобила, а „Пътна полиция” да осъществява контрола, каза Дамян Войновски – заместник-изпълнителен директор на Агенция "Автомобилна администрация".

Организация настоява за Закон за движението по пътищата с напълно нова концепция

Към момента контролът на обществен превоз се осъществява от агенцията, а на автомобилите - от МВР. Ако такава промяна се осъществи, „Автомобилна администрация” ще предостави лабораториите си на МВР за по-добър технически контрол.

На ниво работна група е идеята новите автомобили, които влизат в страната, да бъдат регистрирани в Министерство на транспорта с цел по-обстоен технологичен преглед на колите, обясни Дамян Войновски от „Агенция автомобилна администрация”.

"Те могат да бъдат проверявани за изгорелите газове, за техническа изправност... Всичко може да бъде проверявано на пътя. Ние и към момента също извършваме съвместни проверки с МВР на леките автомобили, но това е доста трудно, защото двете министерства имат различни задачи и трудно се синхронизират", каза Войновски.

Вносителите на автомобили и международните превозвачите са против екотакси

Ако при прегледа се установят технологични неизправности, в което е включено и неспазване на екологичните изисквания, колата се спира от  движение до отстраняването им, допълни той.

Според настоящия Закон за пътните превозни средства, на влизане в страната автомобилът се регистрира и може да бъде спрян от Пътна полиция, които да установят неизправности, но по думите на Войновски, това се доказва по-трудно в пунктовете на Пътна полиция.

"Там, където ще се извършва регистрация, трябва да е оборудвано, съгласно Директивата, специалистите, които извършват проверката, трябва да са обучени", посочи той.