68 % от работещите в образованието или са ваксинирани или са преболедували COVID-19
Дистанционното образование набра опит, учителите са по-спокойни. Учениците свикнаха, но то не е каквото трябва да бъде". Това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

"Електронното обучение създаде проблеми – доведе до влошаване на условията на труд на учителите. В края на март да им се даде малка ваканция и да се удължи великденската с 2 дни, но това не се прие", обясни тя.

Според нея външното оценяване няма да се наложи да се промени. "Началното училище ще навакса, но матурите в 10 клас и ДЗИ-тата трябва да има промяна, да се коригират някои от темите, да бъдат редуцирани и прегледани много добре", коментира тя. Ще предложа на отраслов съвет около 20-25 април кои теми да отпаднат. Темите по история, БЕЛ трябва да се редуцират, последните теми да отпаднат. Те няма да бъдат задълбочено предадени на учениците.

По думите й 898 гимназиални учители са с коронавирус, а 535 са под карантина. 68 % от работещите в образованието или са ваксинирани или са преболедували COVID-19, според данни на СБУ. 

Източник: NOVA NEWS