"Санкциите на САЩ са сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната". Това каза служебният премиерът Стефан Янев по време на заседанието на Съвета по сигурността.

Янев даде заявка да се върне нормалността и доверието в институциите, както връщане на институционалния диалог.

"На 2 юни Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на 3 български лица и 64 фирми. Това е сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и че проблемите и последствията в това отношение вече излизат извън националните ни граници", каза още премиера.

САЩ санкционира Божков, Пеевски, Желязков и 64 фирми

Той определи като тревожна информацията отвън за наличие на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента.

"Тези органи са били до момента не просто неефективни и безполезни, но в обществото ни има съмнение, че се катализирали развитието на корупционната среда", каза още Янев.

Той заяви, че банките не трябва да работят с фирми и да извършват трансакции с тях, свързани с лицата, които попадат под санкциите по закона "Магнитски" - Васил Божков, Делян Пеевски и Илчо Желязков.

По думите на премиера, следващото Народно събрание задължително трябва да се заеме със създаването на правна рамка, която да регламентира правилата за поведение на банковите институции за такива ситуации. Към днешна дата няма фиксирани такива.

Пуснаха списък с компании, свързани с Божков, Пеевски и Желязков

Според Янев корупционната среда не просто разрушава международния авторитет на България, но подкопава политическата ни система, устоите на демокрацията, като я прави нефункционална и неефективна.

"Трябва да сме наясно, че няма как да имаме стабилна политическа система, просперираща икономика, нито работеща социална система без да решим фундаменталните проблеми с корупцията. За тази цел е необходима консолидация на националните усилия за нейното изкореняване. Това няма как да се случи без сериозна промяна в работата на българското обвинение, на българската съдебна система, на всички правоприлагащи органи, които са призвани да налагат закона и за които днес трудно може да се каже, че се справят с основните функции и задачи, както и с очакванията на българското общество за справедливост", заяви още Стефан Янев.

Заседанието идва на фона на рокади по върховете на службите, направени от служебното правителство - ДАНС и ГДБОП са с нови ръководители, както и санкциите на САЩ по закона "Магнитски".
 
БНТ