Промяна в законодателството по което се провеждат обществените поръчки лансира служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов. По думите му чрез новите механизми ще има по-голям контрол на харченето на обществени средства и ще се минимализират злоупотребите. Промените засягат т.нар. инхаус процедури, които представляват вътрешно възлагане на обществените поръчки.

МЗ с разяснения как са провеждани обществени поръчки в Александровска

Министър Стоилов подчерта, че през последните години у нас това е била широко използвана практика, която по думите му се е използвала за злоупотреби в областта на пътното строителство, в икономиката, в енергетиката. Използвайки инхаус процедурите, държавните и общинските дружества са възлагали поръчките на външни изпълнители, вместо на вътрешни. 

"С малки, но важни промени в закона може да се преустановят тези практики. Инхаусът да се използва само, когато юридическото лице разполага с необходимите човешки и технически ресурси, с които да изпълни най-малко 80 на сто от дейностите, предмет на договора. Важно е така да бъдат направени финансовите изчисления, за да се определи общия обем на дейностите. Идеята е когато изпълнителя може сам да изпълни дейностите да използва този механизъм. И само по изключение или за специализирани дейности да мога да се привличат външни изпълнители", посочи Янаки Стоилов.

Прекратяват договори за планови ремонти, обезпечават зимната поддръжка

Законодателните промени ще бъдат пуснати за обществено обсъждане, а след избирането на Народното събрание ще бъдат внесени за гласуване от новите депутати.

По думите на министър Стоилов така ще стане ясно коя политическа сила наистина иска да пребори корупционните практики в обществените поръчки.

Подкрепа за идеята за законови промени бе изразена от представители на министерствата на финансите и на икономиката.

По темата с двойното гражданство на бившия икономически министър Кирил Петков, Стоилов коментира, че Министерство на правосъдието е изпратило становище до Конституционния съд. „Няма да навлизам в такива сюжети, това становище е на разположение. Дори не бих казал, че е становище, това е информация, която се съдържа в регистрите“, посочи той.