И служителите от горския сектор искат по-високи заплати
И служителите от горския сектор искат по-високи заплати / снимка: Sofia Photo Agency
Увеличаване на работните заплати поискаха на митинг пред Министерския съвет протестиращите от системата на горите. Със засилено полицейско присъствие, с моторни резачки и викове „Мафия”, „Искаме парите си” и „Без пари няма гори” – служителите от горския сектор от цялата страна преминаха по улиците на София.

Всяка изминала година при наличие на достатъчно приходи и финансов ресурс, неоснователно според протестиращите, от правителството се одобрява бюджет на финансиране с недостиг от над 50 милиона лева. С годините, според синдикатите от КНСБ и КТ „Подкрепа”, организатори на протеста, това е довело до финансово ограничаване на дейностите на Националното управление по горите и несправедливо орязване на доходите на работещите в бранша.

Протестиращите настояват за поетапно повишаване на работните заплати с 25% от 1 юни, с още 10% от 1 юли и със 100% в сравнение с януари тази година - от септември.

До изграждането на Националната агенция по горите към Министерския съвет в разходната част на бюджета на Националното управление по горите за тази година да бъдат осигурени средства за плащане на положения извънреден и нощен труд, за осигуряване на униформено работно облекло и необходимата държавна субсидия за издържане на горската стража. В подготовката на новия закон за горите да се включат и самите синдикати.