И селски кмет бил сред Лапачите
И селски кмет бил сред Лапачите / www.sxc.hu

Кметът на село Кавракирово Симеон Караколев е бил арестуван в петричката полиция по подозрение, че е участвал в престъпната група "Лапачите", източвала ДДС в големи размери, съобщиха антимафиоти.

Симеон Караколев имал участие в транспортна фирма, която е извършвала трафик на хранителни стоки и други продукти от Гърция на името на фантомни фирми, информираха от полицията в Петрич.

Часове преди задържането на кмета, щракнаха белезниците на двамата петричани Димитър Чучулигов-Чучулигата, който е служител в счетоводна фирма в южния град, и Пламен Кочев-Пачката. В предварителния арест за 24 часа са задържани и трима мъже от петричкото село Старчево.

Организатор на престъпната група е 30-годишна жена. В София е била арестувана В. Ноцкова, съдружник в счетоводна фирма, научи Дарик.

Престъпната група е действала по класическа схема, като е внасяла хранителни продукти от Гърция, използвайки реален БУЛСТАТ, но несъществуващи имена на фирми. По този начин е избягвала плащането на ДДС и данък "печалба". При извършването на насрещни проверки на фирмите по БУЛСТАТ, компетентните органи са констатирали отсъствието на такъв тип дейност и съответно ДДС е било начислявано на гръцките фирми-износителки.

Размерът на документираните щети, нанесени на бюджета до момента, е над 600 000 лева от началото на годината. Анализът на иззетите веществени доказателства най-вероятно ще докаже щета над 10 млн. лева, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Други новини от Благоевград