И АБВ поиска  задължително гласуване
И АБВ поиска задължително гласуване / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
И АБВ поиска задължително гласуване
73040
И АБВ поиска задължително гласуване
  • И АБВ поиска задължително гласуване

И АБВ поиска задължително гласуване като механизъм за намаляване на купуването на гласове. След Националното съвещание на партията лидерът на АБВ Георги Първанов заяви, че президентството трябва да бъде използвано като територия, на която да бъде изработена декларация за национално съгласие.

Тя трябва да включва съгласие по бюджетната политика за 2015, консенсус по енергийната политика на България и промени в Изборния кодекс.

Това не означава, че дебатът в българската политика трябва приключи с темата за задължителното гласуване, коментира Георги Първанов и допълни, че хората би трябвало да излязат да гласуват, когато видят промени в политиката. От АБВ поискаха задължителният вот да бъде записан не само в Изборния кодекс, но и в Конституцията.

Според лидера на АБВ всички водещи партии трябва да се обединят около обща декларация на националния консенсус, която може да се изработи на територията на институцията президент. Необходимо е съгласие за бюджета за следващата година, защото е много вероятно едни да го приемат, а други да го изпълняват, добави Първанов.

Втората проблемна сфера е енергетиката - категорично решение за „Южен поток", бъдещето на ядрената енергетика - реализация на АЕЦ „Белене" и нов блок в АЕЦ „Козлодуй", управлението на енергийните дружества - са темите, които трябва да бъдат дискутирани, смятат от АБВ. Освен това са необходими и спешни промени в Изборния кодекс, включително и намаляване на партийните субсидии.

Георги Първанов посочи, че провала на сегашното управление е причината за предсрочните избори. От АБВ се обявиха срещу идеята за избори през септември.

„Така, както сме я подкарали, септември ще бъде май", коментира Първанов.

"Натискът датата на изборите да бъде фиксирана в рамките на месец септември цели точно това, с едно доуточнение, че септември, както знаете, половината от активна България е в чужбина на почивка. Това е елемент от стремежа вотът да бъде свит само върху контролирания. Вотът да бъде свит само около платения. Това е част от общия интерес и на БСП, и на ДПС, и на ГЕРБ", добави Румен Петков.

Попитан дали очаква оставки в БСП, Георги Първанов се пошегува с думите, че очаква такава от началника на транспорта на „Позитано" 20.