Хванаха ученик, превозващ бежанци, след преследване
Хванаха ученик, превозващ бежанци, след преследване / снимка: Dariknews.bg, архив

Районната прокуратура в Свиленград води бързо производство срещу 18-годишен ученик от 12 клас за незаконно превеждане на бежанци през ГКПП Капитан Андреево, съобщават от пловдивската апелативна прокуратура.

На 27 септември миниван с пазарджишка регистрация, управляван от ученика, преминал, без да спре за проверка, и ударил последната бариера на турския граничен пункт Капъ Куле.

Когато влязъл на българска територия, на ГКПП Капитан Андреево, шофьорът спрял автомобила в платното за излизане от България и на линията за гранична проверка слязъл от минивана и направил опит да избяга от пункта.

Служители на Гранична полиция го задържали в района на пункта след преследване. В автомобила, чиито стъкла са били облепени с части от кашони, за да не се виждат пътниците, са открити 12 чужди граждани. Проверка установила, че това са две семейства от Сирия и Ирак, които пътуват със седем малолетни деца на възраст от 7 до 14 години.

Пред българските власти те обяснили, че били качени на автомобила от кюрдски каналджии, близо до граничния пункт Капъ Куле, за което заплатили в Турция по 250 долара на човек. Дванайсетокласникът е трябвало да ги прекара в България, като същия ден той е преминал пеша границата от България за Турция. Установено е, че миниванът по документи е собственост на човек от Велинград.

Под ръководството на Районна прокуратура - Свиленград по бързото производство са разпитани свидетели, установена е собствеността на автомобила, както и лицата, които са го управлявали при напускане на страната. 12-те чужди граждани от Сирия и Ирак са подали молба за получаване на статут на бежанци, настанени са в Разпределителен център в Елхово. Ученикът-каналджия е бил задържан за 72 часа, а след това е с наложена мярка „гаранция" от 1500 лв.

До 7 дни Района прокуратура - Свиленград ще внесе обвинителен акт по повдигнатото обвинение срещу него за прекарване на хора през границата без разрешение на органите на властта.