/ БГНЕС
Интервю на Кирил Вълчев с Христо Иванов
92593
Интервю на Кирил Вълчев с Христо Иванов
Христо Иванов очаква големите партии в следващото НС да се разпадат
  • Интервю на Кирил Вълчев с Христо Иванов
  • Христо Иванов очаква големите партии в следващото НС да се разпадат
Следващият български парламент ще бъде преходен, а големите партии в него ще се разпадат. Това прогнозира в предаването „Седмицата”  на  Дарик радио  лидерът на „Да, България” Христо Иванов.  Пред водещия Кирил Вълчев той каза, че партията му категорично няма да работи с БСП, ДПС и ГЕРБ, но ще работи заедно с „Нова република”. „Да, България” се бори за нови гласове, които да бъдат добавени към гласовете на „Нова република”  в следващия парламент. Така Христо Иванов обясни отказа на неговата политическа формация да се коалира с обединението на Радан Кънев за предстоящите избори.
 
Окончателно: "Да, България" ще участва на изборите в коалиция

„Аз съм сигурен, че този парламент ще бъде преходен. Той ще бъде парламент на пика на разпада на българския олигархичен модел. Ние го наблюдаваме от 2013 година, това е бавен процес. „Да, България“ се създава с твърдото намерение да го ускори и катализира и остатъчните имунни реакции, които ние виждаме срещу „Да, България“, срещу самия опит тя да се яви на изборите, добре показва, че ние правилно сме се насочили“, каза Иванов.
 
Той очаква големите партии в следващия парламент да се разпадат. „Очаквам една огромна ерозия на техните депутатски корпуси“, каза лидерът на „Да, България“. В този смисъл Иванов намира за доста прибързан въпроса с кого и как „Да, България“ ще работи. „Но това, което искам да кажа с абсолютна твърдост, е, че с върхушките на БСП, на ДПС и на ГЕРБ, сегашните върхушки и сегашния им стил на работа „Да, България“ няма работа“, категоричен е Иванов.
 
Христо Иванов: Българската политическа система е мръсен парцал
 

"Да, България"
БГНЕС, архив

На въпрос какво би казал на разочарованите си приятели, че не е с партията на Радан Кънев, лидерът на „Да, България“ отговори: „Напротив, казвам, че ние сме с Радан Кънев, сме и с „Нова република“, но сме и с всички други български граждани, които биха могли да бъдат убедени в това, че днес рискът пред българската демокрация вътрешен и външен - вътрешен от прояждането на нейните институции в критична степен и външен от променящия се геополитически контекст, който включва едновременно отслабване на тези структури, които досега го гарантираха, и засилване на много сериозни рискове, идващи от авторитарните режими в Кремъл и Анкара...“, каза Иванов и допълни:

„Това, което ние се опитваме в следващия парламент, е нашите приятели от „Нова република“ да имат десния периметър, който те заявяват и който имат, ние да теглим с добавени гласове и добавени проценти. „Да, България“ се бори за нови гласове, за добавяне на гласове към тези. Ние искаме да гледаме на себе си като мрежа, която в тази предизборна кампания да се разрасне и в следващия парламент да работи заедно. Ако ние искаме подкрепа и енергия, тя трябва да бъде за нещо по-голямо, отколкото просто да успеем да се сумираме аритметично и някак с овчарски скок да преметнем тази граница.“