/ БГНЕС
Има финализирана програма за управление, остана да приемем рамка, която да регламентира процедурите как ще става съгласуването, както по законопроектите, така и за назначенията в регулаторите, коментира в кулоарите на парламента съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Той отбеляза, че окончателното оформяне на този документ зависи от двете коалиции, подкрепили правителството.

Тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи пред медиите, че вчера с „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) са финализирали всичко по управленската програма и следващата седмица ще бъде подписано споразумение за механизъм как ще се вземат решенията и как те ще се обявяват. Конкретният повод беше огласеното рано тази сутрин от Кирил Петков и Атанас Атанасов – съпредседатели на ПГ на ПП-ДБ, предложение, свързано с прекратяване на концесията на пристанище „Росенец“.

Христо Иванов беше категоричен, че ДПС няма да участва в механизма, а от партията са заявили само подкрепа за отделни политики. Той посочи, че част от поисканите преди около месец от ПП-ДБ седем гаранции от ГЕРБ-СДС вече са изпълнени и даде пример с общата им позиция по референдума на „Възраждане“. Също така има съгласувана пътна карта за съдебната реформа, за Конституцията, очаква се другата седмица комисията по конституционни въпроси да започне работа, текат разговори за корекция в изборното законодателство, добави Иванов. Що се отнася до регулаторите, има съгласие и ще бъде оформено писмено как да се процедира занапред, така че да сме сигурни, че можем да гарантираме високо качество на кандидатурите, изтъкна съпредседателят на ДБ. Според него всички партии в Народното събрание трябва да имат представителство в регулаторите. Става дума за голям брой регулатори с различни характеристики, отбеляза депутатът.

По думите му общото управление има ограничен брой инструменти, които могат да се прилагат в рамките на един парламент от гледна точка на вземане на решения. Става дума за съвместно управление с обща законодателна програма, посочи Иванов, като в същото време оставали и големи различия между първите две политически коалиции. Оттук нататък трябва да направим най-доброто за страната си и това може да стане с определен набор инструменти, който трябва да приложим добре, посочи Иванов.

Според Христо Иванов става дума за комуникационно нестиковане във връзка с огласеното предложение за концесията на пристанище „Росенец“, което стана повод от ГЕРБ-СДС да препоръчат на ПП-ДБ да поработят върху „некоалиционната култура“. Вчера имаше разговор, в който обсъдихме широк кръг от мерки, свързани с възстановяването на българския суверенитет, по отношение на рафинерията има различни идеи, които ще бъдат приложени на отделни етапи, обясни съпредседателят на ДБ. Разбрахме се да започнем с концесията с пристанището, което е важно от гледна точка на Шенген, уточни той.

Във връзка с назначаването на областни управител Иванов каза, че ДБ гледа да не участва в спорове.

За преместване на парламента в бившия партиен дом, за което съобщиха от „Има такъв народ“, посочи, че, доколкото му е известно, това не означава някакво окончателно преместване, но не може да бъда източник, защото не участва в председателските съвети. Сегашната сграда на Народното събрание е емблема на българската държава, как се организират отделни елементи в работата, е въпрос на сложни решения, посочи съпредседателят на ДБ.
Нелли Желева/БТА