Хората в Катуница: Рашков трябва да отговаря пред Темида за далеч по-тежки престъпления
Хората в Катуница: Рашков трябва да отговаря пред Темида за далеч по-тежки престъпления / снимка: DarikNews.bg, Пловдив, архив
Вуйчото и настойницата на убития в Катуница Ангел за делото за убийството му
49384
Вуйчото и настойницата на убития в Катуница Ангел за делото за убийството му
Вуйчото и настойницата на убития в Катуница Ангел и майката на починалия при безредиците Павел за присъдата на Цар Киро
Адвокат Хари Харалампиев, защитник на Цар Киро
  • Вуйчото и настойницата на убития в Катуница Ангел за делото за убийството му
  • Вуйчото и настойницата на убития в Катуница Ангел и майката на починалия при безредиците Павел за присъдата на Цар Киро
  • Адвокат Хари Харалампиев, защитник на Цар Киро

Хората в Катуница са доволни от ефективната присъда от 3 години и половина затвор срещу Кирил Рашков по обвинението за отправената от него заплаха за убийство, но според тях Цар Киро трябва да отговаря за далеч по-тежки престъпления от повдигнатото му. Това стана ясно от думите на потърпевши и жители на Катуница в ефира на Дарик. След повече от 10 часа разпити на свидетели и вещи лица по делото снощи Асеновградския районен съд се произнесе с присъда срещу Рашков.

Веселин Христов - вуйчото на убития Ангел Петров заяви, че няма как той и близките му да се чувстват спокойни въпреки присъдата. „Естествено е, че се страхувам и се притеснявам за сигурността на семейството си. Така ще е дълго време, защото Рашкови са фамилия, които са способни на всякакви противозаконни прояви и съм сигурен, че ще потърсят някакво извън законово възмездие", посочи Христов.

Той коментира, че като се има предвид какво е било обвинението - за закана за убийство, присъдата е справедлива и сериозна като срок за изтърпяване. Веселин Христов изрази обаче надежда на следваща инстанция тази присъда да не бъде намалявана.

Хората започнаха да си връщат доверието в съдебната власт, защото все пак има ефективна присъда, коментираха в ефира на Дарик жители на Катуница. Една от лелите на убития Ангел - Веселина Начева определи като незадоволително вчерашното решение на съда в Асеновград. „Дотук добре, но другото - все пак има отнет човешки живот на едно 19-годишно момче", каза тя. Според нея трябва да се заведе и дело за подбудителство за убийство.

Това е най-малкото, за което трябвало да бъде съден Рашков

Иванка Петрова - настойницата на убитото момче, пък беше категорична, че присъдата е малка от морална гледна точка. „Кирил Рашков трябваше да отговаря пред Темида за далеч по-сериозни обвинения - за производство и търговия с нелегален алкохол, спряга му се името за разпространение на наркотици, джебчийство, проституция. Така че това е най-малкото обвинение, за което той дължи отговор пред обществото", категорична е жената.

Майката на починалия по време на безредиците Павел - Райна Толева пък е недоволна, че Рашков няма да лежи в затвор, а ще изтърпява наказанието си в затворническо общежитие.

„Страшно съм разочарована от това, че Кирил Рашков няма да изтърпи присъдата си в затвор. Не знам - след като има съд и затвор, той по какъв начин и защо се ползва с дадени привилегии?!? Защото е „Цар Киро", защото е платежоспособен или защото държи прокуратурата и съдилищата с пари или някакви сделки?!?", попита майката на Павел.

В Катуницата се надяват на справедлив процес за убийството

Все още не е ясна датата, на която Пловдивският окръжен съд ще гледа другото дело - за убийството на 19-годишния Ангел Петров. Според близките на момчето обаче освен шофьорът, който го е прегазил - Симеон Йосифов, по делото трябва да бъдат привлечени като обвиняеми и дъщерята, и синът на Кирил Рашков. Защото по думите им става въпрос за „поръчково нападение".

За разлика от тази присъда срещу Кирил Рашков, която е след дъжд качулка, срещу Симеон Йосифов очаквам действително справедлива присъда, коментира Иванка Петрова.

Според Веселин Христов до голяма степен записаното в обвинителният акт срещу шофьора до голяма степен отговаряло на истината. „Силно се надявам да бъде обърнато внимание на това, че дъщерята на Рашков е раздавала пари на всички тези роми, които участваха в това нападения, а това за мен е чиста проба поръчково нападение - след като е плащано за него, организирани са хората, събирани са. Мисля, че трябва да бъдат повдигнати обвинения и на дъщеря му и на сина му/ бел. ред. на Кирил Рашков/, защото всички те участваха в това нещо", коментира още вуйчото на убития Ангел.

„За съжаление нямаме смъртно наказание в България, затова виновният трябва да лежи поне до живот в затвора", каза Веселина Начева, една от лелите на Ангел по повод очакванията за делото срещу шофьора, прегазил момчето.

Присъдата на Рашков била висока за здравословното му състояние

В интервю за Дарик единият от защитниците на Кирил Рашков адвокат Хари Харалампиев заяви, че присъдата от три години и половина затвор на клиента му е несъразмерно висока с оглед здравословното състояние на Рашков. Той потвърди решението да обжалва наложеното на първа инстанция наказание.

„Не съм адвокат, който лесно абдикира от бойното поле на сражението", каза Харалампиев. Запитан дали не очаква на втора инстанция завишаване на присъдата на Рашков под натиска на общественото мнение адвокат Хари Харалампиев посочи, че би било по-опасно, ако прокурорът изрази несъгласие с размера на наказанието. Надявам се, че той няма да подаде протест, поради което не се страхувам от завишаване на санкцията.

Тази присъда се оказа несъразмерно висока заради изключително тежкото здравословно състояние на Рашков, каза по адрес на клиента си Харалампиев. Той изреди само част от констатациите на експертите за здравето на Цар Киро - три получени инфаркта, бъбречна недостатъчност и диабет.

Запитан не се ли опасява, че хората ще свързват името му със защитата на Кирил Рашков, след като толкова време е споменаван като защитник на сестрите ни в Либия, адвокат Харалампиев посочи, че е бил защитник по не едно или две дела, по които са извършени тежки криминални престъпления. „До момента никой не е отправял укор срещу мен за това, че защитавам примерно някой убиец, сега обаче срещу мен се отвори тотална атака", призна адвокатът. Той допълни, че е наясно с тежненията на хората и не кори никого, защото всеки бил прав за себе си.

До този момент адвокат Харалампиев няма информация Цар Киро да е привлечен като обвиняем за подготовката на убийството на прокурора Олег Янев, въпреки появилите се информации, че Рашков ще бъде обвинен за съучастие в това деяние. На 5 януари прокуратурата привлече като обвиняеми за тежко умишлено престъпление Любомир Илиев, Георги Горанов и Васил Горанов за подготовка на убийството на Христо Василев, по-известен като Ицо Папата, на Цветелин Кънчев и прокурорът Олег Янев.

„Не се знае дали аз ще бъда адвокат на Кирил Рашков, ако се предяви и повдигне обвинение, защото не съм говорил с него за това обвинение. Това са престъпления, които нямат нищо общо помежду си", коментира по този случай Хари Харалампиев.


Безредици в пловдивското село Катуница избухнаха вечерта на 23 септември след като там беше убит 19-годишен младеж. Саморазправа между българи и роми вдигна на крак десетки полицаи. На следващия ден разярени жители на селото щурмуваха имоти на Кирил Рашков - Цар Киро. При сблъсъците между жители на селото и приближени на Рашков пострадаха двама местни и трима полицаи.

Избухналият бунт в Катуница взе втора жертва - 16-годишният Павел, който бе един от участниците в поход към махалата с именията на Цар Киро. На момчето му прилоша и припадна на метри от мястото, където бе прегазен 19-годишният Ангел Петров. Момчето е с присадено преди няколко години сърце, което не е издържало на напрежението.

В следващите няколко дни напрежението в Катуница не само че не стихна, но излезе от границите на селото. Демонстранти излязоха в много градове, близо 170 души бяха арестувани в цялата страна.