Хора вече не споделяли политическия курс на Синята коалиция, твърди Костов
Хора вече не споделяли политическия курс на Синята коалиция, твърди Костов / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николовa
Хора от вътре вече не споделяли политическия курс на Синята коалиция, твърди Костов
53592
Хора от вътре вече не споделяли политическия курс на Синята коалиция, твърди Костов
  • Хора от вътре вече не споделяли политическия курс на Синята коалиция, твърди Костов

Политическа е причината за разпада на Синята коалиция, заяви лидерът на Демократи за силна България Иван Костов в „Седмицата” на Дарик.

„Има истинска политическа причина и тя се признава от тези, които гласуваха против. Истинската политическа причина е, че те не приемат СДС и ДСБ да формулират Синята коалиция като алтернативна на популисткото управление на Бойко Борисов. още повече не приемат да се създаде междупартиен коалиционен съвет, който да води тази политика на алтернатива на управлението на ГЕРБ. Това не може да бъде прието от хората в СДС, които са се обвързали тясно с ГЕРБ, т.е. причината е ГЕРБ”, обясни Костов.

„От вътре очевидно има хора, които не споделят политическия курс, който е следван от Синята коалиция до сега. Те са споделили и са станали проводник на влиянието на ГЕРБ върху СДС”, коментира още той. „Съществува дълбоко противоречие вътре в десницата, което може би изразява и настроение на избирателите, което съществува”, каза още Костов.

„Ние няма да сме балансьори в българската политика. Защото ние сме автентична десница. Ние не сме десница, за да балансираме между дясното и лявото. С нас е балансирано - с нашата тежест, която произтича от такива органични естествени, вътрешни, присъщи на обществото искания, тя не може да бъде нито балансьор, нито да бъде фактор за коалиране. Тя, ако влезе в управлението, ще му зададе цвят, устрем, решителност, защото тя не отива в управлението ето така само, за да участва. Примерно наредили се трима души, които режат една лента, и до тях още един от Синята коалиция, и той реже лента”, описа Костов.

„Тези, които сега спряха Синята коалиция, винаги са били нещо като топузи на кратката ни, които са ни пречели да се движим напред. Така че облекчението е естествено”, изтъкна още Костов в разговора.

Лидерът на ДСБ обаче беше категоричен, че депутатите от групата му имат заявена воля да изпълнят мандата си. „Защото той е даден от избирателите, това е тяхното доверие, а не от орган на някоя от двете политически партии. Имаме от наша страна, доколкото виждам и от страна на депутатите на СДС, има същата воля”, заяви Иван Костов.