Хора по високите етажи имали достъп до класифицирана информация
Хора по високите етажи имали достъп до класифицирана информация / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Хора по високите етажи имали достъп до класифицирана информация
26036
Хора по високите етажи имали достъп до класифицирана информация
  • Хора по високите етажи имали достъп до класифицирана информация

Хора по високите етажи на властта са имали достъп до класифицирана информация и това е можело да дестабилизира държавата - това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който посети Любимец, Хасковско. Борбата с организираната престъпност ще продължи, категоричен бе той.

Папките, намерени при обиска на басейн „Спартак" и в домовете на останалите арестувани в акцияОктопод", съдържат класифицирана информация, която не е трябвало да е там, категоричен бе Цветанов: „Това, което беше пускано из публичното пространство като информация от доклади на службите, говори едно - държавата е била като разграден двор. Най-високите нива в държавното управление са се възползвали от класифицирана информация, която по никакъв начин не трябва да излиза в публичното пространство, а трябва да могат те да взимат правилните управленски решения и да работят срещу организираната престъпност и корупцията. Тя може да бъде ползвана за цялостен комплекс във всичко - и икономически, и политически, и чисто спекулативно за дестабилизиране на държавата. Всичко, което има в службите, естествено, че винаги би могло да бъде използвано манипулативно в публичното пространство за постигането на определени користни цели".

Министър Цветанов допълни: „Поставя се началото на борбата срещу организираната престъпност, сраснала се с държавния апарат, защото когато едно лице като Алексей Петров е бил като съветник в най-специалната служба в държавата и е имал тази власт, представете си какъв е бил страхът, как е успявал той да манипулира и да се възползва от това си право, за да функционира този октопод в пълния обем. Винаги съм казвал, че разследването продължава, както за „Наглите", „Наглите 2", така също и за „Октопод". Уверявам ви, че стигайки до по-високите нива, винаги ще вървим в тази посока, в която вървим от самото начало. Няма да спрем".

Вътрешният министър не пожела да коментира какво е имал предвид премиерът Бойко Борисов при обявяването, че предстоят арести на висши държавни служители, но уточни, че това нямало нищо общо с операция "Октопод". Цветанов добави, че е доволен от наложените от съда мерки на задържаните при акцията и благодари на хората, които без страх са дали показания.