Хиляди изпратиха убития в Катуница Ангел
Хиляди изпратиха убития в Катуница Ангел / снимки: DarikNews.bg, Пловдив
Хиляди изпратиха убития в Катуница Ангел
45060
Хиляди изпратиха убития в Катуница Ангел
Хиляди изпратиха убития в Катуница Ангел
  • Хиляди изпратиха убития в Катуница Ангел
  • Хиляди изпратиха убития в Катуница Ангел

След снощния погром в Катуница днес почерненото село изпрати в последния му път 19-годишния Ангел Петров, който бе убит на 23 септември. Стотици жители на селото изпратиха момчето в последния му път.

Въпреки траура на роднините и погребението, напрежение не липсваше. Хората се нахвърлиха и върху журналистите с обвинения, че някои медии не отразяват обективно случилото се.

На извънреден брифинг на полицията стана известно, че вече са повдигнати обвинения на шофьора, който уби Ангел Петров. Той е обвинен в причиняване на умишлена смърт при пътно-транспортно произшествие. Това съобщи окръжният прокурор Иван Даскалов. Шофьорът бе задържан снощи около 23.00 ч. на границата с република Турция. Общо 127 са задържаните след снощните ексцесии в село Катуница. В момента е разпоредена проверка и ревизия на доходите на Кирил Рашков - Цар Киро като физическо лице от главния прокурор на България Борис Велчев. Образувани са още четири досъдебни производства, две от тях са срещу неизвестен извършител на палежите на две от къщите и два от автомобилите на Рашков. Другите две са за причиняване на средна телесна повреда.

Днес в селото се събраха рокери, дошли от събор в Сопот, които освен да почетат жертвите на насилието в Катуница, протестираха срещу царящото беззаконие там. По-късно те се отправиха към Пловдив, където заедно с привърженици на местните футболни отбори излязоха на протестно шествие.

По-рано през деня и над 100 майки се събраха на протест в центъра на селото с искане за сигурност на децата им.

Утре ще бъде погребан и 16-годишният Павел, който също почина при безредиците в селото.

Хиляди изпратиха убития в Катуница Ангел
netinfo

Вечерта на 23 септември в пловдивското село Катуница избухнаха безредици, които не стихнаха през цялата нощ. Ексцесиите започнаха след като там беше убит 19-годишен младеж. Саморазправа между българи и роми вдигна на крак през нощта десетки полицаи, а сутринта разярени жители на селото щурмуваха имоти на Кирил Рашков - Цар Киро. При сблъсъците между жители на селото и приближени на Рашков пострадаха двама местни и трима полицаи.

Около 19.00 ч. на 24 септември напрежението в село Катуница ескалира. Жители на селото, както и футболни фенове на пловдивските отбори „Ботев” и „Локомотив” (Пловдив) подпалиха три от имотите на Цар Киро. Единият от тях е на покойния му син Иван Рашков. Вторият от имотите е на другия му син Ангел Рашков, а третият е на внука му Йорго. Дълго време протестиращите замерваха къщите с камъни и коктейли „Молотов”. Полицията успя да разгони протестиращите и пожарникарите успяха да потушат пожарите.

Избухналият бунт в Катуница взе и втора жертва. 16-годишният Павел, който участвал в поход към махалата с именията на Цар Киро, почина в Шокова зала на Университетска болница „Св. Георги” в Пловдив. По пътя към именията на Цар Киро на момчето му прилоша. Момчето било с присадено преди няколко години сърце, което не е издържало на напрежението.