Хиляди бригадири се събраха във Вонеща вода
Хиляди бригадири се събраха във Вонеща вода / netinfo

Бригадирското движение е най романтичния период в нашата най нова история заяви президентът Георги Първанов по време на националния събор във Вонеща вода, по повод 60-ет години от бригадирското движение у нас.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков коментира пред журналисти във Вонеща вода, че в бригадирското движение има много традиции, които в България са загубени, но в същото време то намира все по-голяма популярност в страните от Европейския съюз и в САЩ.

Толкова много наши деца ходят на бригади в чужбина и мисля, че държавата вече е длъжна да им върне усещането за общност - това, че могат да бъдат полезни на родината си и на родния край, каза Румен Петков.

Над 1500 бригадири от цялата страна се събраха тази вечер на Национален събор. Срещата се провежда на мястото, където през 1946 година е започнало изграждането на Прохода на Републиката.

Гостите са настанени в лагер от 50 палатки и в почивни база на селото. В две от палатките е подредена изложба с документи и снимки, отличия и лични вещи на бригадирите.

В събора участват и ученици и студенти от летните бригади тази година в Плиска, Преслав, Велико Търново и Дебелт.