/ iStock/Getty Images
Предвидени са четири акции срещу тежкотоварни автомобили и автобуси по линия на ROADPOL, като проверките са с превантивна функция, тъй като този тип превозни средства са едни от високорисковите за пътната безопасност. Акцията е обхванала цялата страна. Това стана ясно от брифинг на ГД „Национална полиция“.

Пътна полиция в акция: На прицел са шофьори на камиони и автобуси

Първата е приключила миналата седмица – проверени са над 8600 камиона, а констатираните нарушения надвишават 3200. 40 от тях са спрени от движение. За превишена скорост са санкционирани 1012, за нередовни документи – 502, без колан са били наказани 242, а за техническа неизправност – 160 са хванати.

Акция: Взеха книжките на 9 камионджии заради глоби, изловиха пияни и дрогирани


91 от водачите, които са били спрени, са били в нетрезво в състояние. Двама от тях дори са употребили алкохол, стана ясно още от брифинга.

Проверените автобуси са 2125. 436 са общия брой констатирани нарушения. 72 от тях са се движели с превишена скорост. Без колани са наказани 40. Двама са хванати в нетрезво състояние, като не са били допуснати да шофират, тъй като са били проверени преди това.

По линия на ROADPOL предвидени четири акции. Тази е първата, а другите ще бъдат разпределени в следващите тримесечия.