Херо Мустафа
Херо Мустафа / БГНЕС

Тази година беше трудна. Пандемията отне животи. Имаше политическа несигурност, България премина през няколко избора. В световен мащаб има енергийна несигурност, но аз виждам потенциал да обърнем страницата, виждам надежда. Това заяви американският посланик Херо Мустафа.

"Има ново правителство, отворено за диалог. Българската икономика е готова за растеж през 2022. САЩ и България са посели семената за едно плодотворно партньорство", допълни дипломатът.
Кирил Петков: Целта ни е да има 121 почтени депутати в парламента (ВИДЕО)

"Наскоро отпразнувах втората си годишнина на поста си в България", добави Мустафа. "Обиколих надлъж и нашир и се убедих колко силни са връзките между нашите две страни. Срещнах се с хора и са запознах с надеждите на хората за едно по-добро бъдеще. Населението на България е 7 милиона души, с мен имате 7 милиона и 1 жители", заяви посланичката.

Според нея, трите „И” са инвестиции, иновации и интеграция. Тя призова да инвестираме заедно в своето бъдеще. "Бъдещето на нашите две нации е в инвестиране в по-добро управление, това ще позиционира нашите две държави да постигнат просперитет. Възстановяването ще бъде движено от по-високите заплати и инвестирането на европейски пари. Стокообменът спадна с 11 процента, но тази година наблюдаваме ръст от 25 процента за периода януари-септември. САЩ са инвестирали 2.5 милиарда долара, създали са 30000 работни места", посочи за пример Херо Мустафа.

Посланикът на САЩ в Атина: В България има сили, които не искат интерконекторът с Гърция да успее

Тя подчерта, че за да може България да привлича чужди инвестиции, държавата трябва да инвестира в добро управление. „Върховенството на закона е проблем. Трудовото законодателство е доста остаряло. Регулаторната среда има слабо правоприлагане, създават се условия за корупция. Казвам всичко това като партньор и съюзник. Искаме България да се придвижи напред в класацията на „Трансперънси интернешънъл”. Борбата с корупцията е област, в която АмЧам играе важна роля", коментира още Мустафа.

Тя обясни още, че са ключови за бъдещето на България инвестициите в диверсификация на енергийния микс. "Трябва да се изберат западни решения - сътрудничество в ядрената енергетика. Планирали сме семинар за малките ядрени модули, каза Мустафа. Тя посочи още, че е възложено проучване за осъществяване на модернизацията на Топлофикация. САЩ предоставиха 1 млн. долара за модернизация на Топлофикация", добави още тя.

Херо Мустафа заяви, че партньорството със САЩ означава инвестиция в бъдещето. „Искаме силна България, работната група по Зеления пакт нае международна група за преход към бъдеще без въглища. Този преход се осъществи по добър начин за работниците. Целта е да имаме екологична среда”, заяви Мустафа.

По темата за иновациите, тя каза, че се изправяме пред все по-сложни предизвикателства. "COVID-19 наруши доставките, а кибератаките увреждат компаниите. Иновациите ще намерят решение на тези предизвикателства. Основният износ на България за САЩ са компютри и електроника, това показва взаимноизгодният характер на сътрудничеството", подчерта Мустафа и призова съвместно да прилагаме постиженията на науката и технологиите за да отговорим на предизвикателствата като пандемията.

"Нужна е интеграция на България със западните пазари. Дълбоко съм убедена, че заедно сме по-силни. България трябва да бъде интегрирана с ОИСР и еврозоната, тя трябва да се присъедини към тях. Бъдещето е на България. Имате потенциал да станете силен регионален енергиен център с интерконектора България-Гърция. Винаги съм се застъпвала за него и ще продължа да се застъпвам", подчерта още посланичката.

"С гордост отбелязваме покупката на F-16. Продължаваме да работим активно в Черно море. В нашия взаимосвързан свят бизнесът не е само печалба. Частният сектор трябва да има ролята за справяне със социалните недъзи. В България положителни промени се осъществяват в толкова много сфери, въпреки толкова много предизвикателства", каза Мустафа и обобщим, че повишените инвестиции, иновации и интеграция благоприятстват българската и американската икономика.

БГНЕС