Този сигнал не е бил проверяван никога от Държавна агенция "Разузнаване", каза още той
Главният прокурор Иван Гешев се охранява по сигнал за застрашеност, който е един общ за бившия премиер Бойко Борисов и бившия главен прокурор Сотир Цацаров, стана известно от изказване на народния представител Николай Хаджигенов от "Изправи се.БГ! Ние идваме", по време на заседанието на Парламентарната комисия по правни въпроси, на което се проведе обществено обсъждане по законопроектите за промяна в Закона за защита на лицата, застрашени във връзка с наказателно производство.

"Този сигнал не е бил проверяван никога от Държавна агенция "Разузнаване", според ръководството това е прецедент в работата на разузнаването", каза още Хаджигенов. Според зам.-главният прокурор Красимира Филипова обаче "сигналът не е един и не е общ".

Рашков: Главният прокурор е охраняван по три начина

Законопроектите предвиждат връщане на Бюрото към Министерството на правосъдието, съответно изваждането му от Прокуратурата, както и главният прокурор да не се охранява от него. В заседанието на комисията взеха участие зам.-главните прокурори Красимира Филипова и Даниела Машева, министъра на правосъдието Янаки Стоилов и на вътрешните работи в служебния кабинет Бойко Рашков, както и представители на адвокатурата и неправителствения сектор.

В обсъждането по законопроектите е налице "словесен изказ срещу личността на главния прокурор, която не би следвала да бъде водеща и мотив за промяна в закони", коментира зам.-главният прокурор Красимира Филипова. Според прокуратурата, Бюрото за защита не трябва да се мести към Министерството на правосъдието. Филипова добави, че през последните две години бройката на охранявани лица от Бюрото е по-малка, но за първите шест месеца на 2021 г. са охранявани 16 души.

От адвокатурата и неправителствения сектор подкрепиха като цяло промените, които се предвиждат със законопроектите.

Според правосъдния министър Янаки Стоилов Бюрото се е превърнало в своеобразна охранителна структура, участваща и в разследването, като допълни, че така то се е отдалечило от функцията, с която е създадено. Министърът добави, че в сегашния вид, спрямо дейността на Бюрото, не може да се оказва граждански контрол при осъществяване на полицейските му правомощия.

На първо четене: По-малко лица ще бъдат охранявани от НСО

"Никой не знае какво става в това Бюро, може би само той. Вие, депутатите, не знаете какво става там. Няма правна логика да има такъв орган, който да охранява главния прокурор.", посочи министър Рашков. Той добави, че Бюрото дублира функции и дейност на органи на изпълнителната власт.

Във връзка с изказване на министър Рашков, че има споразумение между прокуратура и МВР, според което патрули от 6-РУ охраняват външния периметър на резиденция "Бояна", където живее Иван Гешев, зам.-главният прокурор Красимира Филипова каза пред медиите, че това са "махленски твърдения". По думите й такова споразумение не съществува.
БТА