Гуцанов доволен от решението на Европейския съд по „един срамен процес”
Гуцанов доволен от решението на Европейския съд по „един срамен процес” / снимка: БГНЕС, архив
Гуцанов доволен от решението на Европейския съд по „един срамен процес”
67346
Гуцанов доволен от решението на Европейския съд по „един срамен процес”
  • Гуцанов доволен от решението на Европейския съд по „един срамен процес”

Депутатът от БСП Борислав Гуцанов заяви пред Дарик, че е доволен от решението на съда в Страсбург, с което осъжда България да му заплати 40 000 евро заради зрелищния арест през 2010  г.

По думите му това е сложило точка на „един срамен процес” в политическата история на България. Истинската причина за акцията според депутата е била управлението на Варна да бъде спечелено от ГЕРБ.

„Това беше един показен силов арест, след който се взе силово управлението на Варна. Това, което се случи с мен, ако беше допринесло нещо добро за града ни, да си кажем добре, с всякакви средства, въпреки че е недопустимо. Вие видяхте какво се случи, какъв страх беше внушен в държавата, а градът в какво окаяно състояние изпадна”, коментира Гуцанов пред Дарик.

Гуцанов отказа да коментира кого смята за виновен за действията срещу него. „Аз няма да говоря с имена, ясно е написано в 63-те страници, изнесени от съда в Страсбург. Има органи, които да коментират това”, заяви той.

По-рано днес стана ясно решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург по делото „Гуцанови срещу България”. Той определя българската държава да заплати 40 000 евро обезщетение за неимуществени вреди на семейството на народния представител, бивш председател на Варненския общински съвет, за терора, упражнен при задържането му, показното унижение, нарушаването на презумпцията за невиновност от страна на представители на полицията и прокуратурата, както и потвърждаването на всички тези действия от съда без каквито и да е мотиви.