Борислав Гуцанов осъди България в Страсбург
Борислав Гуцанов осъди България в Страсбург / DarikNews.bg, архив

Българската държава ще заплати 40 000 евро обезщетение за неимуществени вреди на семейството на народния представител Борислав Гуцанов, бивш председател на Варненския общински съвет, за терора, упражнен при задържането му, показното унижение, нарушаването на презумпцията за невиновност от страна на представители на полицията и прокуратурата, както и потвърждаването на всички тези действия от съда без каквито и да е мотиви. Това става ясно от решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ ) в Страсбург по делото „Гуцанови срещу България”. Отделно ЕСПЧ присъжда и 4000 евро за разходи и разноски по това дело, съобщава „Правен свят”.

Борислав Гуцанов бе задържан на 31 март 2010 г. в дома му във Варна в рамките на операция, наименована „Медузите”. Обвиненията бяха за участие в организирана престъпна група за финансови нарушения и неизгодна сделка за покупката на рециклирани автобуси от Франция и Германия за градския транспорт във Варна, реализирани през 2003 г., 2005 г. и 2007 г., за длъжности престъпления и склоняване към лъжесвидетелстване.

Първоначално Варненския окръжен съд задържа Гуцанов под стража, после обаче апелативният заменя тази мярка с парична гаранция. Макар че на 10 март 2011 г. окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров заявява, че разследването по операция „Медузите” ще приключи до месец-два, през юни т.г. варненската прокуратура е прекратила делото поради липса на доказателства.

Евросъдът е приел, че спрямо Гуцанов и семейството му българските власти са извършили нарушения на няколко текста от конвенцията по правата на човека: нарушение на чл.3 (забрана на изтезания и нечовешко или унизително отнасяне), на чл.5, ал.3 (право на свобода и сигурност ) - заради неоправдана продължителност на задържането; нарушение на чл.5, ал.3 (право на свобода и сигурност ) по отношение на правото на Гуцанов да бъде изправен своевременно пред съдия - той е изправен пред съдия едва три дни, пет часа и тридесет минути след задържането му в 6.30 ч. на 31 март; нарушение на презумпцията за невиновност по чл.6, ал.2 във връзка с изказване на министъра  на вътрешните работи; нарушение на чл.8 (право на зачитане на личния живот), както и нарушение на чл.13 - липса на ефективна защита за нарушенията по чл.3 и чл. 8.

Евросъдът намира и нарушение на презумпцията за невиновност и в решението на Варненския окръжен съд от 18 май 2010 г. за продължаване на задържането на г-н Гуцанов, в което се заявява, че съдът „остава на мнението, че е било извършено престъпление, както и че обвиняемият е участвал в него”. Според ЕСПЧ тази фраза представлява декларация за вина, изразена от съд, преди да има всякакъв произнасяне но съществото на обвинението, което е нарушило правото на Гуцанов да бъде считан за невиновен до доказване на противното.