Грънчарова иска драстична промяна в работата на магистратите
Грънчарова иска драстична промяна в работата на магистратите / Sofia Photo Agency

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова поиска от магистратите драстична промяна в работата, присъди по значими дела и ежемесечна информация, която ще се подава в Брюксел. Това стана на среща с Висшия съдебен съвет. Грънчарова съобщи, че до октомври ще се внесат промени в наказателните закони, а до края на годината ще има цялостна стратегия за наказателна политика на България за години напред.

Грънчарова заяви, че критиките към съдебната система влизат в трети пореден евродоклад и България не може да си позволи още един такъв. Тя поиска „инспекторатът да не спира да проверява всеки съд в най-отдалеченото място на страната, повече акцент върху корупцията и оплакванията за корупция, пълна публичност на съдебните решения”.

„В края на септември или октомври ще имаме предложения за промени в тези закони, за разделяне на дребни от големи престъпления, до края на годината ще се изработи и цялостна стратегия за наказателната политика за години напред”, допълни Грънчарова.

Иван Димов от Висшия съдебен съвет призна, че 56 съдилища, които са една трета от всички, нямат интернет страници за публикуване на съдебните решения.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев пък съобщи, че ще проведе национално съвещание през есента с всички председатели на окръжни съдилища, на което ще анализират причините за необоснованото връщане на дела, а той е подготвил искане до Конституционния съд за тълкувателно решение на Наказателно-процесуалния кодекс за съкратеното съдебно производство.