Граждански съвет да контролира европарите, искат от БНД
Граждански съвет да контролира европарите, искат от БНД / netinfo
Проектозакон за създаване на независима гражданска интитуция за контрол върху кандидатите за европари и ползването на еврфондове ще изготви и внесе наесeн в Народното събрание партия Българска нова демокрация. Това съобщи лидерът на партията Николай Свинаров. Идеята се подкрепя от Единна народна партия, Обединен блок на труда и Съюз на командосите в България.

Свинаров уточни, че преди изготвянето на закона, от БНД ще поискат среща с президента, премиера, председателя на парламента и с вицепремиера Меглена Плугчиева. Инициаторите за създаването на независимия граждански съвет за контрол над харченето на европарите ще се срещнат и с директора на ОЛАФ. В съвета ще бъдат поканени експерти, представители на неправителствени организации и журналисти.

По думите на лидера на ОБТ Кръстьо Петков, който също е подписал меморандума за разбирателство, дори управляващите и институциите да не откликнат на инициативата, такъв граждански комитет трябва да бъде създаден. „Тогава може да се окаже, че сме на страната на Европа срещу България”, добави Петков. Той уточни, че меморандумът е отворен за всички, които искат да се присъединят към него.