Говорителят на Външно Бетина Жотева реагира на изявление на руската си колежка
Говорителят на Външно Бетина Жотева реагира на изявление на руската си колежка / БГНЕС, архив

България е парламентарна демокрация, в която Народното събрание взима суверенни решения, основани на неговите правомощия и мотивирани от националните интереси на страната.

Това заявява говорителят на Министерството на външните работи Бетина Жотева във връзка с изявление на говорителя на външното министерство на Руската федерация относно създаване в българския парламент на Временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на България.

"Изпълнителната власт в Република България не си позволява да коментира по подобен начин решения на руския парламент и не счита за проява на добър тон съответните изявления от страна на изпълнителната власт на друга държава", казва в изявлението си говорителят на външното ни министерство.

По думите на Жотева такива публични изяви дори биха могли да се разглеждат като потвърждение на съмненията, въз основа на които е предложено сформирането на цитираната временна комисия в Народното събрание.

В съвременната сложна международна среда, характеризираща се с множество кризи, конфликти и предизвикателства, бихме очаквали от Руската федерация конструктивно отношение и принос за решаването на най-важните международни проблеми, а не неуместен коментар на говорителя на руското външно министерство за дейността на върховния законодателен орган на Република България, завършва изявлението си говорителят на българското ведомство.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова определи като нелепо създаването на българска комисия, която трябва да проучи твърденията за намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на България, съобщава Агенция Фокус.

Комисия ще провери има ли намеса на Русия и Турция във вътрешната ни политика

„Нелепостта на тази ситуация личи от самото абсурдно име на комисията. Историята наистина знае примери на своеобразни „вмешателства" на Русия във вътрешните работи на България - например когато руските войници са били на територията на тази страна с оръжие в ръка, за да се противопоставят на фашизма и да освободят братята от злото", посочила е Захарова по време на брифинг.

„Цинизмът на подобни инициативи се състои и в това, че въпросната комисия е създадена в навечерието на 138-та годишнина от Освобождението на България от османско иго", подчертала е говорителката.

При въпроси на журналисти Захарова е уточнила, че не говори за неблагодарност на българския народ.

„Говорих за това, че на тези политици и общественици, които стоят зад подобни инициативи, им липсва историческата памет, за да са благодарни, че моите сънародници, които са давали живота си редом до българските си братя, са го направили за България", отбелязала е тя.