Проф. Пламен Панайотов в студиото на Дарик
Проф. Пламен Панайотов в студиото на Дарик / darikradio.bg
Проф. Пламен Панайотов в
96653
Проф. Пламен Панайотов в
  • Проф. Пламен Панайотов в
Седем обединени законопроекта за промени в Наказателния кодекс (НК) се подготвят, а се очаква и осми - този за промени в неизбежната отбрана. Това каза проф. Пламен Панайотов, ръководител на катедрата по Наказателноправни науки в Софийския университет, който гостува в предаването "Седмицата" по Дарик.
 
Не е ясно кой подготвя законопроектите, предполага се, че се подготвят в Министерството на правосъдието, но има и такива, които са внесени и от народни представители.

БСП внася предложения за промени в Наказателния кодекс
 
НК се третира като панацея за решаване на всички социални проблеми, но това няма нищо общо с действителността, заяви проф. Панаьотов. Той даде за пример и риболова, като каза, че се подготвят три кумулативни наказания за маловажен въпрос като незаконен улов на риба. Същото е и с режима за опазване на дивеча, посочи Пламен Панайотов. Там се предвиждат и остри завишения на наказанията, например за незаконен отстрел на едър дивеч до пет години лишаване от свобода, а ако става дума за заек - шест месеца затвор.
 
Заличават се всички маловажни случаи на кражба, се казва в един от проектите, което означава, че за кражба на кисело мляко - отиваш до осем години в затвора. Според Пламен Панайотов това е абсурд. По думите му изискването за съразмерност е грубо нарушено и влиза в противоречие с европейското законодателство.
 
Според него особен проблем ще предизвика борбата с корупцията при частниците, каквито промени се подготвят. При това положение, формално погледнато, ако дадете бакшиш на сервитьора и двамата отивате в затвора, даде пример той. Проф. Панайотов посочи, че ако тези промени се приемат, това ще доведе до правни абсурди.
 
Предлаганите промени се набъркват и в семейните отношения. Според професора по право, ако двама съпрузи се сбият и си нанесат телесни повреди, тогава прокуратурата се намесва пряко и вкарва и двамата в затвора. Той посочи, че на юристите хич не им е до смях, защото правните абсурди са толкова големи, че ако се приемат предложените промени в НК, ще има сериозни проблеми.