/ БГНЕС
БСП внася предложения за промени в Наказателния кодекс
95952
БСП внася предложения за промени в Наказателния кодекс
  • БСП внася предложения за промени в Наказателния кодекс
БСП внася предложения за промени в Наказателния кодекс. Това заяви от трибуната в парламента лидерът на социалистите Корнелия Нинова.
 
"Внасяме предложение насилието в Наказателния кодекс да се третира като престъпление от общ характер. Досега то беше такова от общ характер и не даваше възможност да се преследва със способите на държавното обвинение. Внасяме предложение за създаване на квалифициран състав, с който се увеличават наказанията срещу лица, извършили насилие и особено в случаите на рецидив", заяви лидерът на БСП.
 
"С тези предложения изпълняваме онези изисквания на Истанбулската конвенция, които се очакват от държавите, които са я подписали, да приведат националното си законодателство в този вид. Това е първа стъпка от цял комплекс промени в законодателството. Следващата седмица ще продължим с предложение, което засяга кризисните центрове във всички областни градове ", увери тя.
 
"Отново декларираме, че сме за всички мерки за борба с домашното насилие, както сме го правили в годините досега - с национални кампании, с промени в законодателството, с предложения за закони по тази тема. За нас е абсолютно неприемливо домашното насилие във всичките му прояви и затова предлагаме реално решение на тези проблеми чрез тези промени в българските закони", заяви още Нинова.