Министърът на финансите Владислав Горанов
Министърът на финансите Владислав Горанов / БГНЕС, архив
Икономиката напредва с добри темпове, може и по-добре, но пропиляхме години на прехода. Инвестицията в човешкия капитал е закъсняла. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов на Четвъртото редовно отчетно-изборно делегатско национално събрание на ГЕРБ. Той посочи, че държи да се обърне към 100 процента от членовете на ГЕРБ, а не към 80 процента от тях.

По думите на Горанов на ГЕРБ често се пада да управлява след кризи. Формулата на ГЕРБ и ОП е успешна, заявените ръстове в икономиката са реалност. За тази година вероятно ще достигнем 100 млрд. лв. БВП, нещо нечувано при влизането ни в ЕС, когато беше наполовина, посочи той. Ръстът на потреблението е почти 5 процента и се очаква да расте. По думите му донякъде е вярна тезата, че ръстът на икономиката се дължал на външни фактори. Важен фактор по думите му е връщане на доверието в управлението и държавността, доверието в ГЕРБ.

Данъчната политика не трябва да бъде променяна и ниските данъци са отношението на управлението към управляваните, каза Горанов. За една център дясно народна партия като ГЕРБ свободата на гражданите да взимат решения е по-важно, отколкото ние като управляващи да взимаме решения вместо хората и да харчим вместо тях, отбеляза той.

Горанов благодари на ръководството на ГЕРБ, че е извело образованието и човека в центъра на политиката. Управляваме с отговорност и всеки път, когато намерим грешка, търсим начин да я поправим, каза той.

Вицепремиерът Томислав Дончев
БГНЕС, архив

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че въпреки добрите резултати в икономиката, няма повод за спокойствие, нужно е още, защото гражданите имат високи очаквания и защото страната трябва да достига останалите европейски държави. Трябва да се продължи с политиките за модернизация на страната - административен апарат, образование, съчетано с мерки за икономически растеж, заяви Дончев.

Важно е връщането на чувството за справедливост у гражданите - държавните институции да мерят с еднакъв аршин, смята Дончев. Необходима ни е политическа среда, в която да се формулират адекватни послания, в която едно означава едно, където лъжа означава лъжа. Нужно е да развием имунните сили в обществото и критичното мислене, отбеляза той. За доверието трябва да се борим всеки ден, другите могат да си позволят да правят грешки, ние не можем да си позволим, другите могат да си позволят да са популисти, ние не можем, защото от тях се очаква само да говорят, от нас се очакват резултати, заяви Дончев.

През последните години постигнахме колосални успехи в местната власт, заяви Димитър Николов, зам.-председател на ГЕРБ и кмет на Бургас. По думите му постигнат е максимумът по отношение на усвояване на средствата от европейските фондове. Нека се научим да се спираме и да обясняваме на гражданите за това, което е свършено, нека дадем възможност на нашите съграждани да питат, призова той колегите си кметове. Той отбеляза, че е била свързана колосална работа в законодателството по отношение на работата на общините. Посещавайте по-често регионите в България, препоръча той на финансовия министър Владислав Горанов.

В София продължаваме да работим с бързи темпове, промяната в града е безспорна, заяви Йорданка Фандъкова, зам.-председател на ГЕРБ и кмет на София. Темпото, с което работим е впечатляващо, каза още тя.

Техническа неизправност прекъсна видеоматериала за постиженията на ГЕРБ от създаването на партията досега.