Владислав Горанов от ГЕРБ
Владислав Горанов от ГЕРБ / БГНЕС, архив
Горанов: Коментарите, че друг освен Борисов може да е премиер, са наивни
93186
Горанов: Коментарите, че друг освен Борисов може да е премиер, са наивни
  • Горанов: Коментарите, че друг освен Борисов може да е премиер, са наивни
От ГЕРБ признаха, че има напрежение в преговорите с Обединените патриоти за бъдещо правителство. „Наивно и смешно е да се мисли, че някой друг освен Бойко Борисов може да бъде премиер“, каза Владислав Горанов след заседание на Изпълнителната комисия на партията.
 
В края на миналата седмица ГЕРБ покани за разговор за бъдеща коалиция лидерите Обединени патриоти Валери Сименов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. В публичното пространство Валери Симеонов поиска друг, а не Борисов, да бъде следващият министър-председател на България. От ГЕРБ обаче са категорични, че именно техния лидер трябва да оглави Министерския съвет. Горанов прогнозира, че до края на този месец, най-късно в началото на май страната ни да има правителство.

Борисов лично ще води преговорния екип на ГЕРБ за коалиционно управление

Изпълнителната комисия на ГЕРБ вече подготвя управленската си програма, обясни Лиляна Павлова. "За пореден ден работихме над управленската програма. Целият екип, които участвахме в разработването на предизборната програма, вече с много повече детайли и конкретика превръщаме тази програма в ясна конкретна управленска програма, с ясни срокове по всяка от темите, във всяка една от областите и политиките, по които имахме предложения. Вече имаме срокове за изпълнение, отговорни институции, за да може тя да бъде основа, върху която от първия ден новото правителство да започне веднага своята работа", каза Павлова.

Лиляна Павлова от ГЕРБ
БГНЕС, архив

Преговори за властта - какво се договориха политическите сили?

Владислав Горанов призна, че има напрежение в преговорите с Обединените патриоти и подчерта, че е наивно и смешно да се смята, че някой друг, освен Бойко Борисов може да бъде премиер. "Моята задача конкретно, заедно с екипа, който води преговорите, е да намерим правилния баланс между тежестта на отделните партньори в една бъдеща коалиция или във формат, който ще подкрепя правителство с премиер Бойко Борисов", каза Горанов.
 
"Даже е наивно и смешно да се чуват коментари, че друг може да бъде премиер освен Борисов. И не знам това защо въобще се тиражира", подчерта Горанов. Той отчете, че Борисов е познат в Европа и е натрупал голям опит като премиер. "Такива социални експерименти, които се предлагат, са по-скоро опит за вдигане на цената на по-малкия партньори", категоричен е Владислав Горанов.
 
Ще успее ли Борисов да състави правителство и с колко партии? (ВИДЕО)

"Ние не можем да забраним на Валери Симеонов с неговите девет депутата да претендира за всичко, но мисля, че е малко пресилена позицията, че тази тема е за дебат. Тази тема не е за дебат. Ако той не иска да участва и иска да е новият Радан Кънев, това е негово право. Няма конфликт, има дисбаланс между възможности и претенции, което е обичайно при преговори. Те винаги стартират от различни позиции, за да се стигне до общи. Но идеята, че преговаряме кой ще е премиерът, е наивна. За нас такъв въпрос не стои. Който иска да води такива преговори, да ги води с друг", каза Горанов.

През тази седмица се очаква продължение на разговорите на ГЕРБ с Обединените патриоти.