/ Прокуратура на Република България
Главният прокурор Иван Гешев внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на кандидат за народен представител на изборите за 46-ото Народно събрание, насрочени за 11.07.2021г.

Досъдебното производство е започнато от ОДМВР-Бургас по реда на чл. 212 ал.2 от НПК и е под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура (СГП).

В хода на разследването са извършени разпити на свидетели, в това число пред съдия, приобщени са веществени доказателства, извършени са претърсвания и изземвания на няколко адреса и са приложени относими документи.

Събраните доказателства са достатъчни за привличане към наказателна отговорност и за предявяване на обвинение за извършено престъпление спрямо обвиняемия, който на 29.06.2021г. в с. Маринка (общ. Бургас) е дал на четири лица имотна облага, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право на изборите за 46-ото Народно събрание в полза на определен кандидат и коалиция.

Предвиденото в закона наказание от НК е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 10 000 до 20 000 лева.
 
Прокуратура на Република България